Dark mode


A+ | Скинути | A-
Росія витратила $55 млн на дестабілізацію в Молдові – спецслужба
Росія витратила $55 млн на дестабілізацію в Молдові – спецслужба
Росія витратила десятки мільйонів на дестабілізацію ситуації в Молдові

Зараз Російська Федерація намагається вплинути на результати майбутніх місцевих виборів у Молдові.

За останні два роки Росія витратила 55,2 млн доларів, щоб дестабілізувати ситуацію в Молдові. Про це заявив голова Служби інформації та безпеки Олександр Мустяце, повідомляє NewsMaker.

За його словами, Кремль намагається вплинути на результати майбутніх місцевих виборів у Молдові, зокрема через фінансування злочинного угруповання, яким керує олігарх-утікач Ілан Шор.

 

“Дані Служби інформації та безпеки засвідчують підготовку і реалізацію на території Молдови, починаючи з другої половини 2022 року, диверсійного сценарію зовнішнього втручання з метою насильницького повалення демократичного уряду та захоплення політичного контролю за кримінальними угрупованнями, що підпорядковуються іншим країнам”, – заявив Мустяце.

 

За словами голови Служби інформації та безпеки Молдови, організатори цього сценарію афілійовані зі структурами, які відповідають за розробку та реалізацію політичних технологій у РФ, пов’язаними з адміністрацією російського президента та спецслужбами країни.

 

“Авторами цього сценарію на території Молдови є учасники організованої злочинної групи, яку очолює Ілан Шор”, – заявив Мустяце.

Мустяце також повідомив, що кандидати від партії Шанс під час виборчої кампанії пообіцяли реалізувати кілька соціальних та інфраструктурних проєктів, у яких, за даними СІБ, брав участь громадянин РФ та Ізраїлю Ігал/Ігор Швед.

 

“Сума фінансування, імовірно передана “спонсором” Ігалом Шведом, – 1 032 737 євро і 280 тисяч доларів. Під час розслідування встановлено, що гроші на рахунки Шведа в Казахстані надходили з Росії від громадянина Молдови та РФ Віктора Гуцуляка, який тісно пов’язаний з Іланом Шорм і одним із російських олігархів”, – заявив він.

 

СІБ підготувала докладну доповідь про спроби Росії дестабілізувати ситуацію в Молдові за допомогою злочинного угруповання Шора. Звіт направили до Центральної виборчої комісії, Наццентру боротьби з корупцією та Генеральної прокуратури.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Всі новини від: 1news.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 19940
Опубліковано: 03.11.23