Dark mode


A+ | Скинути | A-
“Томатна війна”: між Францією та Іспанією розпалюється конфлікт через овочі
“Томатна війна”: між Францією та Іспанією розпалюється конфлікт через овочі
Фото: KP.UA

Французи і іспанці конфліктують через помідори

В Іспанії образилися на слова про “неїстівні іспанські помідори”. Конфлікт обговорюється на рівні лідерів обох країн.

Французьська політикиня Сеголен Руайяль в ефірі одного з телеканалів назвала томати іспанського походження неїстівними. Це викликало бурхливу реакцію в Іспанії, повідомляє BFMTV.

Зокрема прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес у Брюсселі змушений був говорити з лідером Франції Емманюелем Марконом про овочі і заяви політиків.

“Вона не мала можливості скуштувати іспанські помідори. Я запрошую її приїхати до Іспанії, і вона побачить, що іспанські помідори неперевершені”, – заявив прем’єр Санчес після європейського саміту в Брюсселі.

Тим часом уся аграрна галузь Іспанії мобілізувались і висловила рішучий протест звинуваченням Руайяль. Іспанські землероби нагадали, що правила виробництва в обох країнах однакові. Відреагувала також іспанська торгова асоціація органічного виробництва (Ecovalia). Вона твердить, що “не дозволить необґрунтованим заявам зруйнувати цілий сектор”.

Такі коментарі є недоречними, особливо з вуст людини, яка виконувала “державні обов’язки”, підкреслила міністр з питань екологічного переходу Іспанії Тереза Рібера. Головна опозиційна партія, права Народна партія закликала до захисту іспанського виробництва.

“Ви куштували так звані органічні іспанські помідори? Вони неїстівні”, – заявила кількома днями раніше французька політикиня Сеголен Руайяль в ефірі одного з телеканалів. Вона розкритикувала іспанські фрукти і овочі за те, що вони не відповідають французьким стандартам. “Іспанська органіка – це фальшива органіка”, – сказала вона.

Руайяль подякувала Санчесу за запрошення, але знов наголосила на недобросовісній конкуренції, від якої страждають французькі фермери.

“Томатна війна”, як її охрестили деякі іспанські ЗМІ, підживлює неспокій в Іспанії з моменту початку руху гніву французьких фермерів. Вони звинувачують Іспанію в тому, що вона заполонила французький ринок дешевою продукцією, в якій використовується велика кількість засобів захисту рослин.

Під час демонстрацій протесту у Франції в останні дні багато вантажівок, що прямують з Іспанії, стали мішенню для нападів. Французькі фермери зупиняли їх для перевірок та погрожували водіям, що перевозили іспанські продукти.

Тож у Брюсселі Педро Санчес змушений був захищати якість сільськогосподарської продукції своєї країни, вказуючи на те, що у всіх країнах ЄС застосовуються однакові екологічні правила, тож іспанська продукція не має жодних переваг на внутрішньому європейському ринку.

Однак цього тижня основні фермерські спілки Іспанії також приєднались до гнівного руху європейських фермерів, які заявили, що потерпають від надмірної бюрократії та зарегульованості європейськими правилами.

Раніше повідомлялося, що у Франції протестували проти міграційної політики.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Всі новини від: 1news.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 17897
Опубліковано: 03.02.24