Dark mode


A+ | Скинути | A-
Українські пілоти будуть готові керувати F-16 у бойових умовах влітку: що відомо
Українські пілоти будуть готові керувати F-16 у бойових умовах влітку: що відомо
Уже влітку 2024 року 12 українських пілотів будуть готові керувати західними винищувачами F-16 у бойових умовах. Україні передадуть лише шість літаків до того моменту, коли вони повернуться на батьківщину.

Українські пілоти на F-16

За інформацією видання The New York Times, фактично повна ескадрилья, тобто 12 пілотів, будуть готовими до бойових польотів на F-16 влітку після 10-місячної підготовки на території Данії, Великої Британії та США.

Проте Україна отримає до того часу лише шість F-16 з близько 45 винищувачів, які планували передати союзники з країн Європи.

У матеріалі йдеться, що підготовка українських пілотів на F-16 відбувається швидко, оскільки термін навчання скоротили з років до кількох місяців.

Але пілотам все одно потрібно краще вивчити англійську мову і західну військову практику для ефективного використання літаків.

Читайте також

Винищувач F-16 – характеристики, озброєння та ціна

Коли будуть перші поставки F-16

У виданні звернули увагу на те, що Данія, Нідерланди, Норвегія і Бельгія мають передати Україні близько 45 літаків F-16, чого достатньо для трьох невеликих ескадрилій.

Зокрема, Данія надасть Збройним силам України перші шість літаків F-16 наприкінці весни, ще 13 винищувачів передадуть до кінця року та протягом 2025 року.

Водночас інші країни поки не надали точні дати постачання F-16. Серед них – Нідерланди, які оголошували про зобов’язання передати 24 літаки.

Проте згодом у Міністерстві оборони заявили, що винищувачі будуть в Нідерландах, поки Україна не зможе їх прийняти.

Підготовка до обслуговування F-16

Водночас Україні необхідний персонал, який зможе здійснювати обслуговування літаків F-16. Зокрема, зараз 50 фахівців навчають у Данії, щоб Україна змогла підтримувати стан, ремонт винищувачів, працювати з комплектами озброєння.

Іноземні журналісти зазначають, що обслуговування F-16 є настільки складним, що на один літак потрібно від восьми до 14 фахівців.

Західні країни висловили готовність допомагати, поки Україна самостійно не зможе забезпечити належне обслуговування, але на це можуть піти роки.

Читайте також

Ігнат про навчання пілотів на F-16: Вже відпрацьовують удари по цілях

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 13619
Опубліковано: 11.03.24