Dark mode


A+ | Скинути | A-
РФ зосередилась на ударах по електростанціях у менш захищених регіонах України – FT
РФ зосередилась на ударах по електростанціях у менш захищених регіонах України – FT
Росія змінила тактику ударів по енергетичній інфраструктурі України, зосередившись на знищенні електростанцій у менш захищених регіонах.

Про це пише британське видання Financial Times.

Удари Росії по українських електростанціях

Автори публікації з посиланням на українських офіційних осіб пишуть, що хоча збитки, завдані ударами РФ, не такі масштабні, вони гірші, ніж взимку 2022-2023 років. Деякі з об’єктів енергетичної інфраструктури, можливо, не вдасться відновити до наступної зими.

Вони нагадали, що з 22 до 29 березня окупанти завдали ударів по семи ТЕС у віддалених від Києва регіонах, російські ракети також влучили у дві ГЕС.

– Україна не надала подробиць про масштаби пошкоджень на кожній станції, але офіційні особи заявили, що деякі з них, зокрема у Харківській області поблизу російського кордону, були майже повністю зруйновані, – пише FT.

Як змінилася тактика російських атак

Гендиректор ДТЕК Максим Тимченко розповів, що вони намагатимуться до жовтня відновити якомога більше енергооб’єктів.

За його словами, група втратила близько 80% виробництва електроенергії внаслідок атак в останній тиждень березня, п’ять теплоелектростанцій зупинили роботу.

Тимченко сказав, що є плани щодо відновлення щонайменше 50% енергоблоків за умови відсутності подальших атак.

Він зауважив, що торік країна-терорист атакувала електропідстанції і трансформатори по всій країні, а зараз ракети націлені на електростанції в окремих регіонах, щоб “знищити їх повністю, тому що відновити їх за короткий час неможливо”.

– Та ж кількість ракет, що використовувалася під час зимової атаки 2022-2023 років, зараз спрямована на п’ять-шість енергетичних об’єктів в одному регіоні, – наголосила керівник відділу комунікацій Укренерго Марія Цатурян.

За її словами, Укренерго може прикрити менші підстанції за допомогою захисних споруд, але не великі електростанції, на відновлення яких потрібно кілька місяців або й років.

Читайте також

Через атаки РФ в Україні можуть зрости тарифи на електроенергію – Міненерго

Ще однією відмінністю від торішніх масованих ударів РФ є те, що вона почала використовувати дорогі високоточні балістичні ракети. Як сказав голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та комунальних послуг Андрій Герус, під час нещодавньої атаки на вугільну електростанцію росіяни використали балістичні ракети вартістю $100 млн, для збиття яких Україна має лише кілька систем протиповітряної оборони Patriot.

Крім того, РФ використовує багато безпілотників як більш дешевий спосіб ураження, наприклад, трансформаторів, каже представник української військової розвідки Андрій Черняк.

– Ми очікували атаки на початку зими, але зараз ми бачимо, що ракети, які вони використовували, були нещодавно виготовлені, – заявив він, додавши, що ворог має достатньо ракет для ще однієї-двох атак протягом найближчих тижнів.

А Герус наголошує, що пом’якшити шкоду від останніх ударів вдається завдяки поєднанню великого імпорту електроенергії з ЄС, вітчизняних сонячних електростанцій та теплій погоді.

Читайте також

Скільки ГЕС в Україні та де вони розташовані — перелік гідроелектростанцій

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 7249
Опубліковано: 08.04.24