Dark mode


A+ | Скинути | A-
Аби війна не зайшла у глухий кут, доведеться ухвалити кілька важливих рішень – The Economist
Аби війна не зайшла у глухий кут, доведеться ухвалити кілька важливих рішень – The Economist
У повномасштабній війні, яку розв’язала Росія проти України, ключове питання у наступному році полягатиме у тому, яка зі сторін зможе швидше відновити сили. Частково це питання людських ресурсів.

Про це пише британський журнал The Economist.

Армія РФ не виконала план набору, але зібрала достатню кількість військ, щоб утримувати лінію фронту протягом літа. Якщо окупанти захочуть перейти в наступ, то Росії, можливо, доведеться провести ширшу хвилю мобілізації. Москва також має великий резерв призовників, хоча залучення їх до війни спричинить значні політичні ризики. Видання пише, що Україна також має вирішити, чи призивати до армії чоловіків до 20 років.

Військовим також потрібна буде зброя та боєприпаси. Росія може виробити понад 2 млн снарядів протягом 2024 року, а також сотні нових і відремонтованих танків. Також вона отримала велику кількість снарядів під своїх партнерів із Північної Кореї (КНДР). Західні уряди почали інвестувати пізніше, тому Україна навряд чи матиме перевагу в артилерійських боєприпасах до кінця 2023 або початку 2024 року.

Автор статті пише, що у 2024 році Україна не отримає масованого припливу техніки, як це було навесні 2023 року. Натомість основна увага буде зосереджена на допомозі Заходу в ремонті техніки.

Ключовим рішенням для західних урядів буде те, чи відкривати їм знову лінії з виробництва зброї, яку вони самі більше не виробляють, чи передавати важливу інформацію про інтелектуальну власність українським заводам.

Читайте також

Заходу потрібна нова стратегія, адже режим Путіна досі міцно тримається – WSJ

Український арсенал ракет поповнять американські наземні бомби GLSDB на початку 2024 року. Київ також отримає винищувачі F-16, хоча, журнал пише, що вони навряд чи матимуть трансформаційний ефект на полі бою.

— Час має велике значення. Кожна сторона сподіватиметься перехопити ініціативу. Україна хоче зберегти весняний наступ на порядку денному, але їй буде важко зібрати сухопутні сили для цього. Володимир Путін також захоче, щоб його армія продовжувала символічні наступи, на кшталт того, що відбувається навколо Авдіївки. Але постійне кидання погано підготовлених військ у безперервні бої послабить армію РФ, без переміщення лінії фронту, – пише The Economist.

Зазначається, що літній контрнаступ ЗСУ висвітлив багато проблем. Деякі з них необхідно буде виправити, щоб наступний серйозний наступ був більш успішним. Наприклад, українські батальйони і бригади потребують набагато більше штабних офіцерів, здатних планувати і командувати складними операціями за участю багатьох підрозділів на широкому фронті, вважають автори статті.

Якщо жодна зі сторін не зможе створити значну наступальну загрозу у 2024 році, війна, ймовірно, буде визначатися факторами поза полем бою. Чорне море може відігравати дедалі більшу роль, оскільки Росія атакуватиме вантажні судна, а Україна завдаватиме ударів по російському флоту і об’єктах.

The Economist пише, що липневий саміт НАТО у Вашингтоні буде розглядатися як тест на підтримку Заходу. Стратегія Росії проста: продовжувати доти, доки партнери України не втомляться. Оптимістично налаштовані чиновники стверджують, що війна прискорює політичний розпад Росії, але песимісти попереджають, що Путін може продовжувати так діяти роками.

Читайте також

Трамп є найбільшою загрозою для світу у 2024 році в разі переобрання – The Economist

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 21070
Опубліковано: 18.11.23