Dark mode


A+ | Скинути | A-
Мобілізація стосується не тільки солдатів, які йдуть на фронт, а й усіх українців – Зеленський
Мобілізація стосується не тільки солдатів, які йдуть на фронт, а й усіх українців – Зеленський
Мобілізація в Україні стосується не тільки солдатів, які йдуть на фронт, а й мобілізації всіх зусиль українців.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю The Economist.

Матеріал починається з того, що “Володимир Зеленський – злий”. Йдеться не про ситуацію на фронті, а саме про роздратування президента України на “хитання деяких своїх союзників, а також відстороненість деяких своїх співвітчизників”.

За словами Володимир Зеленського, Захід втратив відчуття терміновості, а багато українців – відчуття екзистенціальної загрози. Тепер, пише The Economist, він намагається відродити і те, і інше.

– Можливо, ми не досягли успіху (у 2023 році, – Ред.), як того хотів світ. Можливо, не все так швидко, як хтось собі уявляв, – каже Зеленський, але ідея про те, що Путін перемагає, – це не більше ніж “відчуття”, стверджує він.

Реальність, за його словами, полягає в тому, що російські війська все ще вбивають у таких місцях, як Авдіївка, звідки він щойно повернувся.

– Тисячі, тисячі вбитих російських солдатів, яких ніхто навіть не забрав, – наголошує президент.

Він підкреслює, що у 2023 році армія Путіна не змогла взяти жодного великого міста, тоді як Україна зуміла прорвати російську блокаду Чорного моря і тепер перевозить мільйони тонн зерна новим маршрутом, що проходить південним узбережжям України, що, за словами Зеленського, є “величезним результатом”.

Володимир Зеленський запевняє, що Крим і пов’язана з ним битва в Чорному морі стануть центром тяжіння війни. Ізоляція Криму, незаконно анексованого Росією в 2014 році, і ослаблення російського військового потенціалу там “надзвичайно важливі для нас, тому що це шлях до скорочення кількості атак із цього регіону”, каже він.

Успішна операція стане “прикладом для всього світу”, продовжує Зеленський. Це також матиме великий ефект усередині Росії, оскільки втрата центрального об’єкта кремлівської пропаганди засвідчила б, що “тисячі російських офіцерів загинули лише через амбіції Путіна”.

Видання також вказує на інтерв’ю головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного виданню The Economist у листопаді 2023 року, де вказувалося, що на полі бою склалася загроза патової ситуації.

Як пише видання, спочатку цієї публікації це хоч і викликало “гнівну реакцію Зеленського”, але в підсумку це також і дало йому можливість змінити свій посил. За словами президента, для підтримання цієї війни необхідно мобілізувати не тільки Захід, а й насамперед саму Україну.

– Ми маємо зважати на свої власні сили, – каже Зеленський. Хоча він, як і раніше, впевнений, що Америка, зрештою, надасть військову допомогу, Україна, за його словами, також нарощує власне виробництво на випадок, якщо західні поставки виявляться недостатніми.

За словами Зеленського, “мобілізація українського суспільства і всього світу”, яка була на початку війни, сьогодні відсутня і “це необхідно змінити”.

Опитування показують, пише The Economist, що зниження мобілізаційного віку з нинішніх 27 років і скорочення підстав для звільнення від призову не користуються популярністю. Але лідер України наполягає, що альтернативи немає.

– Мобілізація – це не тільки питання солдатів, які вирушають на фронт. Це стосується всіх нас. Це мобілізація всіх сил. Це єдиний спосіб захистити нашу державу і деокупувати нашу землю. Давайте будемо чесними, ми переключилися на внутрішню політику. Це вибір, який належить зробити українцям, – каже Зеленський.

За його словами, якщо Україна “продовжить фокусуватися на внутрішній політиці, то нам потрібно буде призначити вибори. Змінювати закони, конституцію. Але забудьте про контрнаступальні дії і деокупацію”.

Через майже два роки повномасштабної війни Зеленксій втратив свою юнацьку бадьорість, пише видання. Але він, як і раніше, переконаний, що Україна не може відступити від свого плану перемогти Росію.

– Найважливіша професія, яку може зробити українець на даний момент, – це бути в Україні… а для наших західних партнерів – бути з Україною… Якщо у вас немає сил, то або йдіть, або відійдіть убік. Ми не відступимо, – сказав президент України.

Читайте також

Податки, допомога від США та мобілізація: що зміниться в Україні з 1 січня

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 16958
Опубліковано: 01.01.24