Dark mode


A+ | Скинути | A-
Євросоюз розглядає можливість реформування Фонду військової допомоги Україні на 5 млрд євро – Bloomberg
Євросоюз розглядає можливість реформування Фонду військової допомоги Україні на 5 млрд євро – Bloomberg
ЄС може вже найближчим часом реформувати Фонд військової допомоги Україні, повідомляє “Bloomberg”.

Як повідомляє джерело, це пов’язано з тим, що на складах країн Євросоюзу майже не залишилося старих запасів озброєння. Тепер для відправки в Україну буде закуповуватися нове озброєння і боєприпаси, а загальний річний бюджет Фонду може становити 5 млрд євро (5,4 млрд доларів).

За правилами, що діють наразі, країни ЄС отримують компенсацію за постачання озброєння Україні, тому бюджет Фонду збільшувався кілька разів.

Варто відзначити, що рішення про виділення і виплату грошей мають ухвалювати всі країни Євросоюзу, які не завжди можуть дойти до згоди у своїх рішеннях.

“Країни-члени ЄС сперечаються щодо ставок відшкодування і використання фонду для компенсації закупівель, а Угорщина заблокувала восьмий транш фінансування для компенсації країнам ЄС за поставки”, – зазначили аналітики “Bloomberg”.

Однак, на їхню думку існуюча схема фінансової компенсації стала викликати незручності не тільки через Угорщину. Справа ще й у тому, що на складах у країн ЄС дедалі менше запасів озброєння і боєприпасів, які можна відправити в Україну, а для допомоги ЗСУ необхідно буде робити цільові закупівлі.

У зв’язку з цим деякі країни ЄС запропонували вбудувати Фонд допомоги Україні в Європейський фонд миру. Однак не всі представники Євросоюзу вважають цю ідею вдалою. Є прихильники того, щоб усе залишити так, як є.

Якщо більшість країн ЄС проголосує за зміни, то стане іншою і система управління Фондом. Ставки відшкодування будуть зафіксовані, а за реалізацію спільних європейсько-українських ініціатив надаватимуться бонуси. При цьому поступово буде припинено виплати компенсацій за постачання озброєння та боєприпасів для ЗСУ зі складів країн ЄС.

Через реформований Фонд Україні надаватимуть летальну і нелетальну підтримку через спільні закупівлі на підприємствах ЄС, фінансуватимуть продовження тренувань бійців ЗСУ, надаватимуть допомогу в розмінуванні території, забезпеченні кібербезпеки та медичному забезпеченні.

Аналітики вважають, що реформування Фонду допомоги Україні негативно вплине на надання допомоги ЗСУ. Країни ЄС можуть кілька місяців дискутувати з приводу структури і роботи фонду, обговорюючи кожен нюанс. Потім прийде час переоформлення документів.

Раніше Угорщина заблокувала надання Україні 50 млрд євро. Обговорення цього питання розтягнулося на кілька місяців. Найближчим часом воно може не вирішитися, тому що країни ЄС займатимуться реформуванням Фонду допомоги Україні. Тільки після узгодження всіх формальностей вони почнуть вирішувати, що, скільки і коли вони зможуть відправити в Україну. На тлі того, що США призупинили виділення допомоги ЗСУ і вирішують свої політичні питання, зволікання може призвести до катастрофічних наслідків.

На думку експертів, це негативно вплине на ситуацію на фронті, де вже зараз серйозні проблеми через брак боєприпасів. Україна за 2 роки війни звикла розраховувати на допомогу західних союзників, хоча могла б за цей час побудувати і запустити свої оборонні підприємства. Якби влада країни діяла більш далекоглядно, зараз би Україні не довелося залежати від допомоги ЄС і США. На фронті всього було б достатньо.

Аналітики зазначили, що протягом 2 років Україна постійно просила у Заходу різні види озброєння, боєприпаси, отримувала великі гроші. Але отримані кошти були витрачені без планування на перспективу. Зараз, коли у ЄС і США свої турботи, Україна знову демонструє свою нездатність обійтися без допомоги союзників.

Патріоти, які воюють на фронті, стали заручниками розборок між західними політиками і нездатності української еліти організувати своє виробництво в країні навіть за наявності грошей від союзників. Їм доведеться воювати, економлячи боєприпаси.

Захисники будуть змушені протриматися, поки в ЄС не реформують Фонд допомоги Україні і не дійдуть згоди з приводу виділення нової допомоги.

Сообщение Євросоюз розглядає можливість реформування Фонду військової допомоги Україні на 5 млрд євро – Bloomberg появились сначала на URAUA.INFO.

Всі новини від: uraua.info

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 12455
Опубліковано: 20.01.24