Dark mode


A+ | Скинути | A-
Як чоловікам повернутися в Україну, якщо виїхали нелегально: пояснення юриста
Як чоловікам повернутися в Україну, якщо виїхали нелегально: пояснення юриста
З початком повномасштабного вторгнення Росії українським чоловікам, які досягли призовного віку, заборонили виїзд за кордон України. Проте декому вдається нелегально виїхати, хоча здебільшого прикордонники ловлять таких порушників.

Факти ICTV дізналися, як повернутися до України чоловікам, які нелегально виїхали, та яке покарання може загрожувати.

Як повернутися до України

Владислав Зайцев, адвокат АО “ЮК “АРЕС”, юрист гарячої лінії Асоціації правників України з питань, пов’язаних з військовою агресією, її наслідками та воєнним станом наголосив, що єдиними легальним і правильним шляхом повернутися до України – це через прикордонні пункти пропуску.

– Такий чоловік має пройти пункти пропуску іноземної країни, і так само пройти український пункт пропуску. Це єдиний легальний шлях повернення, – наголосив адвокат.

Дії іноземних прикордонників

Під час виїзду з іншої держави у прикордонників тієї країни можуть бути питання до українця, яким чином він до них потрапив. Адже у базі та паспорті не буде відміток про перетин ні українського, ні іноземного кордону.

Так якщо прикордонники побачать, що людина хоче виїхати з їхньої країни, то опору як такого чинити не будуть. Навпаки, наполягатимуть, щоб такий чоловік якомога швидше повернувся до своєї країни.

Інша ситуація буде, коли нелегала спіймають десь всередині країни. Тоді правоохоронні органи будуть клопотати про його депортацію, окрім випадків, якщо людина проситиме тимчасового захисту, статусу біженця, притулку тощо.

Читайте також

В’язниця чи фронт: яка відповідальність за спробу незаконного перетину кордону чоловіками

Дії українських прикордонників

Коли українські прикордонники перевірять по базі й побачать, що людина, яка повертається з-за кордону, туди не виїжджала, то будуть підстави вважати, що такий перетин відбувся незаконно.

За це Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність – це стаття 204-1. У такому випадку прикордонники складають протокол про адміністративне правопорушення, яке надалі направляють на розгляд до суду.

Здебільшого справа розглядається судом тієї області України, де виявили правопорушника.

Покарання для нелегала

За цією статтею передбачено або штраф від 3400 грн до 8500 грн, або ж арешт на строк до 15 діб з конфіскацією засобів вчинення правопорушення. За словами юриста Владислава Зайцева, конфіскувати можуть або підробні документи, автомобіль, на якому людина незаконно виїхала, тощо.

На практиці у таких справах суд здебільшого призначає штраф, розмір якого залежить від того наскільки людина розкаюється у скоєному. Тобто, якщо щиро жаліє та не заперечує, то розмір штрафу буде на нижній межі.

Але варто розуміти, що є строки застосування таких стягнень.

– Українське законодавство говорить про те, що штрафи або арешт можуть накласти протягом трьох місяців з дня їхнього виявлення – тобто прикордонники безпосередньо зафіксували такого порушника. Але не пізніше року з дня вчинення такого правопорушення, – наголошує адвокат Владислав Зайцев.

Якщо чоловік нелегально перетнув кордон на початку 2022 року, а повертається на територію України вже у 2024 році, то у випадку складання протоколу та направлення його до суду, суд все одно закриє справу, оскільки з дня вчинення правопорушення вже пройшло понад рік. Тобто немає підстав для накладення стягнення, наводить приклад юрист.

Варто зауважити, що складання протоколу є повноваженнями лише прикордонників, а не поліції. Хоча прикордонники можуть звернутися до правоохоронців, якщо будуть підозри у скоєнні нелегалом кримінального злочину. Тут співробітники Держприкордонслужби можуть затримати порушника до прибуття поліціянтів.

Читайте також

Чи можуть мобілізувати багатодітних батьків у 2024 році – відповідь адвоката

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 15053
Опубліковано: 12.03.24