Dark mode


A+ | Скинути | A-
Як правильно бігати: техніка і поради початківцям
Як правильно бігати: техніка і поради початківцям
Біг – це чудовий спосіб зберегти здоров’я, покращити фізичну форму і підняти настрій. Для багатьох людей він стає не лише кардіотренуванням, але й способом життя.

Щоб відчути всі його переваги, важливо правильно розпочати тренування. Про техніку бігу та поради для початківців – у матеріалі Факти ICTV.

Як правильно бігати: поради

Перш ніж вирушити на доріжку або парк для бігу, важливо правильно підготуватися.

Консультація лікаря. Для новачків, особливо людей старше 40 років, з надлишковою вагою або хронічними захворюваннями важливо відвідати лікаря. Медичний огляд допоможе визначити вашу готовність до фізичної активності.

Маршрут. Оберіть безпечний маршрут для бігу, уникайте доріг з великим потоком транспорту. Це особливо важливо, якщо ви страждаєте на астму. Вихлопні гази автомобіля можуть підвищити ризик розвитку серцево-судинних і респіраторних захворювань.

Погода. Вибирайте оптимальний час для тренувань та враховуйте погодні умови. Не бігайте коли на вулиці дуже холодно або навпаки, спекотно, а також уникайте пробіжок, якщо рівень забрудненого повітря перевищує норму.

Екіпірування. Взуття для бігу повинно легко згинатися та мати клин з амортизаційного матеріалу, аби забезпечити підтримку стоп. Вибирайте кросівки точно за розміром, але зауважте, щоб прилягання не було надто щільним. Щодо вибору одягу, існують дві основні рекомендації: він має бути зручним і не обмежувати рухів.

Як правильно бігати: техніка

Правильна техніка бігу допомагає уникнути травм і забезпечує більш ефективне тренування.

Перед кожним тренуванням обов’язково розігрійте м’язи. Робіть розминку, яка включає легкі рухи рук і ніг, обертання корпусу та розтяжку м’язів.

Утримуйте тіло прямо, руки зігніть в ліктях, дивіться вперед та не опускайте очі вниз. Кроки повинні бути легкими і не дуже великими, адже це може призвести до перевтоми.

Рухайтеся у помірному темпі і поступово збільшуйте швидкість. Не намагайтеся одразу пробігти довгі дистанції, особливо якщо ви новачок. І не забувайте про відпочинок, дайте своєму тілу час відновитися після тренування.

Як правильно дихати під час бігу? Діафрагмальне дихання є оптимальним варіантом. Вдихайте через ніс, повітря повинно наповнити живіт, а не грудну клітину. Після цього слід повільно видихнути через рот.

Пам’ятайте, що успіх залежить від систематичності, послідовності та уважності до власного тіла. Тоді біг принесе і користь, і задоволення.

Читайте також

Фітнес-тренерка розповіла, як правильно бігати, щоб швидше схуднути

Джерело: Better Health Channel

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 5787
Опубліковано: 25.03.24