Dark mode


A+ | Скинути | A-
КНДР, Україна і Тайвань: Байден провів телефонну розмову з Сі Цзіньпінем
КНДР, Україна і Тайвань: Байден провів телефонну розмову з Сі Цзіньпінем
У вівторок, 2 квітня, президенти США Джо Байден та Китаю Сі Цзіньпін провели телефонну розмову. Лідери обговорили ключові аспекти відносин між державами, а також війну в Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The New York Times.

Під час діалогу Байден заторкнув теми боротьби з виробництвом наркотиків, конфлікт на Близькому Сході, ядерну програму Північної Кореї та підтримку Китаєм Росії. За словами координатора Ради нацбезпеки Білого дому Джона Кірбі, президенти торкнулися теми несправедливої торгової політики, затриманих американців і блокування в Америці китайської соцмережі TikTok.

Високопоставлений представник адміністрації Байдена зазначив виданню, що бесіда була радше "контрольною зустріччю" перед візитом міністра фінансів і держсекретаря США до Китаю.

Байден хотів наголосити, що Китай не повинен допомагати Росії у відновленні військово-промислової бази. Це пов'язано з тим, що КНР взяла на себе частину торгівлі, яку припинили європейські країни, що дозволило Москві відновити можливості з виробництва зброї.

Крім того, Білий дім попередив Китай, щоб він приборкав кораблі берегової охорони, які обстрілюють із водометів філіппінські кораблі у спірних водах Південно-Китайського моря.

Також в адміністрації президента США заявили, що китайські військові провокаційно використовують літаки та кораблі поблизу Тайваню. При цьому Байдена підтвердив, що США дотримуються "політики одного Китаю".

За словами чиновника, американський президент також хотів, щоб Китай попросив Іран зупинити хутистів від нападів на торгові судна в Червоному морі.

Реакція офіційного Пекіна

Сі Цзіньпін, у свою чергу, заявив, що тайванське питання - це "перша червона лінія", яку не можна переступати у відносинах між країнами, тож Штати мають вдатися до "конкретних дій" і продемонструвати готовність не підтримувати незалежність Тайваню.

"Дві великі країни, такі як Китай і Сполучені Штати, не повинні розривати свої зв’язки чи відвертатися одна від одної, тим більше не повинні скочуватися до конфлікту або конфронтації. Дві країни повинні поважати одна одну, співіснувати в мирі та прагнути взаємовигідної співпраці, … а не повертатися назад (до протистояння – ред.)", - сказав Сі.

Китайський лідер також розкритикував "нескінченний потік заходів", яких вживають Штати для придушення економіки, науки і технологій Китаю.

В МЗС Китаю зазначили, що "президенти визнали телефонну розмову відвертою і конструктивною та погодилися продовжувати діалог".

Китай та Глобальний саміт миру

Китай розглядає можливість участі в мирній конференції, спрямованій на припинення війни в Україні, яка найближчими місяцями має відбутися в нейтральній Швейцарії.

Україна вже організувала кілька зустрічей за формулою миру на рівні радників глав держав, у яких взяли участь десятки країн. Головною метою є залучити найбільшу кількість країн для підтримки ініціативи.

Франція очікує "дуже чітких сигналів Росії" від Китаю у зв'язку з війною в Україні.

У березні спеціальний посланник Китаю у справах Євразії Лі Хуей зустрівся з офіційними особами у п'яти країнах, включно з Росією та Україною.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Всі новини від: rbc.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 11953
Опубліковано: 03.04.24