Dark mode


A+ | Скинути | A-
Четверта зустріч радників щодо української Формули миру: що обговорюють у Давосі
Четверта зустріч радників щодо української Формули миру: що обговорюють у Давосі
У Давосі (Швейцарія) 14 січня проходить четверта зустріч радників з нацбезпеки щодо української Формули миру, в якій беруть участь 81 країна та міжнародна організація.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак розкрив деталі сьогоднішнього саміту.

– Сьогодні у Давосі ми говоримо про світовий порядок і справедливість. Я вдячний за прийом цього заходу Швейцарії, яка нещодавно приєдналась до консультацій на рівні радників, але одразу включилась в роботу, – зауважив він.

За його словами, хорошим знаком є постійне зростання числа країн, зокрема Глобального Півдня, що долучаються до роботи над спільним планом дій, який ґрунтується на українській Формулі миру.

Порядок денний зустрічі радників

Під час третьої зустрічі на Мальті, де були розглянуті перші п’ять пунктів української Формули миру, у Давосі радники працюють над наступними п’ятьма:

виведення російських військ;

відновлення справедливості;

екологічна безпека;

недопущення ескалації та повторення війни;

підтвердження закінчення війни.

Також учасники мають сьогодні узгодити формат проведення Глобального саміту миру.

– Потрібна платформа, яка зафіксує конкретні частини нашого комплексного плану. Щоб рухатись далі, потрібно домовитись щодо формату проведення Установчого саміту миру. Сподіваюсь, ми зуміємо знайти прийнятний варіант. Це дозволить приступити до розробки детальних дорожніх карт для кожного з пунктів Формули, – сказав Єрмак.

Також сьогодні в межах четвертої зустрічі радників у Давосі відбудуться дві спеціальні сесії в розвиток презентованих на Мальті пунктів Формули миру щодо продовольчої безпеки та гуманітарних аспектів війни.

Зустріч радників у Давосі стане найбільшою після трьох попередніх – у Копенгагені, Джидді та на Мальті, яка пройшла восени 2023 року. Ціллю саміту стане завершення переговорів на рівні радників.

Під час зустрічі на Мальті у жовтні 2023 року було розглянуто конкретні напрями Формули миру та напрацювання з їх реалізації. Увагу було зосереджено на п’яти ключових пунктах: ядерна та радіаційна безпека, продовольча безпека, енергетична безпека, звільнення всіх полонених і депортованих осіб, а також відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.

Читайте також

Остання на рівні радників: у Давосі обговорять Формулу миру

Фото: Андрій Єрмак

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 15817
Опубліковано: 14.01.24