Dark mode


A+ | Скинути | A-
Історичний документ: оприлюднено подробиці останніх хвилин життя Єлизавети ІІ
Історичний документ: оприлюднено подробиці останніх хвилин життя Єлизавети ІІ
Особистий секретар королеви Єлизавети ІІ Едвард Янг вперше розкрив зміст записки, що він зробив в останні хвилини життя Її Величності.

Оприлюднено документ про останні хвилини життя королеви Єлизавети ІІ

Сер Едвард Янг перебував у Балморалі, коли королева Єлизавета відійшла у вічність. Тоді ж він зробив нотатку, що перетворилась на історичний документ і до цього дня зберігалася в Королівському архіві.

– Пішла дуже мирно. Усі сні. Просто вислизнула. Літній вік. Вона нічого не помітила. Жодного болю, – йдеться в зворушливій записці, що Янг зробив у день смерті королеви 8 вересня 2022 року.

Цей штрих доповнює картину останніх хвилин життя Єлизавети ІІ, описаних в біографічній книзі королівського автора Роберта Хардмана Чарльз III: Новий король, новий двір. Історія зсередини. В ній розповідається про те, що невдовзі після того, як сер Едвард написав свою записку, лакей приніс замкнену червону коробку з паперами, знайдену біля смертного ложа покійної королеви.

Коли її відкрили, то виявили два запечатані листи: один до її сина і спадкоємця, нині короля Чарльза ІІІ, а інший – до самого сера Едварда. Хоча їхній зміст навряд чи коли-небудь розкриють, саме існування листів свідчить про те, що 96-річна Єлизавета готувалася залишити цей світ.

У скриньці також містився її останній королівський наказ: вона обрала кандидатів на отримання престижного Ордену за заслуги за “винятково гідну службу”.

Хто був поруч з королевою Єлизаветою в її останні хвилини

Попри побоювання за здоровʼя ЇЇ Величності смерть королеви виявилася настільки раптовою, що Чарльзу довелося в останню хвилину вилетіти до Балморалу на гелікоптері. По дорозі він читав власні нотатки до плану Лондонський міст, що розробили на випадок смерті монарха. Персонал навіть не встиг підготувати машину, щоб зустріти його.

Король і його дружина – королева-консорт Камілла – провели годину з Її Величністю наодинці перед її смертю. Принцеса Анна та кравчиня і довірена особа Єлизавети ІІ Анджела Келлі чергували біля її ліжка. Тут же преподобний Кеннет Маккензі читав їй біблійні вірші.

Чарльз зателефонував обом своїм синам, закликаючи їх якнайшвидше приїхати до Шотландії, щоби попрощатися з бабусею. На той момент він вважав, що королеві залишилися дні, а не години життя.

Читайте також

Перед смертю Єлизавета II боролася з раком кісткового мозку – королівський біограф

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 12757
Опубліковано: 14.01.24