Dark mode


A+ | Скинути | A-
Китай відреагував на вибори на Тайвані, натякнувши знову на анексію острова
Китай відреагував на вибори на Тайвані, натякнувши знову на анексію острова
На Тайвані відбулися президентські вибори. За попередніми підрахунками, лідирує прозахідний кандидат від Демократичної прогресивної партії (ДПП) Лай Цінде.

У Китаї вже відреагували на вибори на Тайвані, заявивши, що правляча на Тайвані ДПП “не представляє острів”. Також у заяві йшлося про “неминуче возз’єднання” з островом.

Про це йшлося у заяві речниці китайського Управління з питань Тайваню Чень Біньхуа.

Вона заявила, що “Тайвань – це китайський Тайвань” і підкреслила, що ніхто не може “зупинити загальну тенденцію до возз’єднання батьківщини, яке зрештою неминуче відбудеться”.

— Принцип одного Китаю є надійним якорем миру та стабільності у Тайванській протоці. Ми віримо, що міжнародне співтовариство й надалі дотримуватиметься принципу одного Китаю, розумітиме та підтримуватиме справедливу справу китайського народу, який протидіє сепаратистській діяльності незалежності Тайваню та прагне досягти національного возз’єднання, – заявила чиновниця.

Фраза про “неминуче возз’єднання” з островом вже лунала у новорічному зверненні лідера Китаю Сі Цзіньпіна два тижні тому. Він тоді заявив, що об’єднання з Тайванем “неминуче”.

Обидві заяви були спрямовані проти незалежності Тайваню, але цього разу Пекін заявив, що він “рішуче” проти. Щодо Лая, то у КНР його таврують як “затятого сепаратиста” і “порушника спокою”.

Читайте також

Гірше, ніж війна в Україні та пандемія: Bloomberg про наслідки вторгнення Китаю на Тайвань

Тим часом США і Японія привітали ДПП з перемогою, назвавши вибори спокійними, вільними і чесними.

— Ми вітаємо доктора Лая Цінде з перемогою на президентських виборах у Тайвані. Ми також вітаємо народ Тайваню з тим, що він взяв участь у вільних і чесних виборах і продемонстрував силу своєї демократичної системи, – написав держсекретар США Ентоні Блінкен у соціальній мережі X.

Міністр закордонних справ Японії Йоко Камікава привітала “безперешкодне проведення демократичних виборів і пана Лая з перемогою”.

Вибори на Тайвані

13 січня на Тайвані відбулися президентські вибори, перемогу на яких здобув чинний віцепрезидент Лай Цінде.

64-річний Лай раніше казав, що Тайвань вже суверенна держава, тому оголошувати про його незалежність необов’язково. Окрім нього, за посаду змагалися Хоу Юї від партії Гоміньдан, яку підтримує Пекін, і Ке Веньчже від Тайванської народної партії, створеної в 2019 році.

Джерело: Nikkei Asia

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 16162
Опубліковано: 14.01.24