Dark mode


A+ | Скинути | A-
Тривожна тенденція. Штучний інтелект вплине на 40% робочих місць у світі – МВФ
Тривожна тенденція. Штучний інтелект вплине на 40% робочих місць у світі – МВФ
Штучний інтелект вплине на майже 40% робочих місць у всьому світі, замінюючи одні та доповнюючи інші.

Про це повідомляє Міжнародний валютний фонд.

Директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва зазначила, що у більшості сценаріїв штучний інтелект, ймовірно, погіршить загальну нерівність – “тривожну тенденцію”, на яку політики повинні активно реагувати, щоб “запобігти подальшому розпалюванню соціальної напруженості за допомогою цієї технології”.

У МВФ вважають, що у розвинених країнах близько 60 відсотків робочих місць можуть зазнати впливу ШІ. Близько половина з цих професій може отримати вигоду від інтеграції штучного інтелекту.

В інших випадках програми зі штучним інтелектом виконуватимуть ключові завдання, що може знизити попит на робочу силу. Це призведе до зниження заробітної плати і скорочення кількості найманих працівників.  У найбільш екстремальних випадках деякі з цих робочих місць можуть взагалі зникнути.

Натомість в країнах з економікою, що розвивається, і країнах з низьким рівнем доходу вплив штучного інтелекту, як очікується, становитиме 40% і 26% відповідно.

– Ці дані свідчать про те, що країни з перехідною економікою та країни, що розвиваються, стикаються з меншою кількістю негайних руйнувань, спричинених штучним інтелектом, – йдеться в аналізі.

Однак багато з цих країн не мають інфраструктури або кваліфікованої робочої сили, щоб скористатися перевагами ШІ, що підвищує ризик того, що з часом ця технологія може поглибити нерівність між країнами.

В той же час Георгієва також вказала на можливості для збільшення виробництва та доходів у всьому світі завдяки використанню ШІ.

Раніше експерт Мартін Форд назвав три категорії професій, які поки що не зможе замінити штучний інтелект.

Читайте також

ООН закликає виділити $4,2 млрд на підтримку українців у 2024 році

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 11006
Опубліковано: 15.01.24