Dark mode


A+ | Скинути | A-
Не на користь багатодітних: як кількість дітей у сім’ї впливає на психіку підлітків
Не на користь багатодітних: як кількість дітей у сім’ї впливає на психіку підлітків
Команда китайських і американських учених під час дослідження з’ясувала, що психологічна стабільність дітей і підлітків безпосередньо залежить від кількості наявних у них братів і сестер – що їх більше, то більше проблем.

Справа не в культурних особливостях

Психологи вивчали поведінку і психічний стан дітей середнього шкільного віку в США і Китаї, тож справа точно не в культурних особливостях.

Результати дослідження свідчать, що діти з великих родин мали дещо гірше психічне здоров’я, ніж діти з менших родин. Цей вплив був особливо помітний у сім’ях, де вікова різниця між братами та сестрами становила рік або менше.

Читайте також

Як психіка захищає нас від стресу: все це відбувається не зі мною

Як проходило дослідження

Дослідники опитали 9 100 восьмикласників у США і 9 400 у Китаї (середній вік – 14 років), ставлячи їм запитання про їхнє психічне здоров’я.

З’ясувалося, що в Китаї підлітки, у яких взагалі не було братів і сестер, показали краще психічне здоров’я. У США було виявлено, що діти, у яких не було братів і сестер або в яких були тільки одна сестра чи один брат, мають схоже психічне здоров’я.

Але що більше в дитини було братів/сестер, то гіршим було її психічне здоров’я загалом, показує дослідження. Причому ця тенденція проявляла себе сильніше в тих дітей, які мали старших братів і сестер.

Дефіцит батьківського ресурсу

Співавтор дослідження, професор соціології в Університеті штату Огайо (США) Дуг Дауні висуває гіпотезу, що такі тенденції є наслідком дефіциту “батьківського ресурсу”.

– Якщо ви думаєте про батьківські ресурси як про пиріг, одна дитина означає, що вона отримує весь пиріг. Але коли ви додаєте більше братів і сестер, кожна дитина отримує менше ресурсів і уваги від батьків, і це може вплинути на її психічне здоров’я, – пояснює Дауні.

Але є й інші потенційні пояснення. Наприклад, підлітки з кращим психічним здоров’ям походили з сімей з найвищими соціально-економічними перевагами. У США це часто були сім’ї з однією або двома дітьми. У Китаї це були сім’ї з однією дитиною.

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 14556
Опубліковано: 16.01.24