Dark mode


A+ | Скинути | A-
Лікарі назвали п’ять несподіваних ознак того, що ви пережили апное вночі
Лікарі назвали п’ять несподіваних ознак того, що ви пережили апное вночі
Лікарі-пульмонологи переконують, що, окрім хропіння, на наявність апное уві сні вказують ще п’ять ознак – нічна пітливість, часті пробудження, скреготіння зубами, ранковий головний біль і безсоння.

Звісно, ці ознаки можуть сигналізувати про інші хворобливі стани, але апное варто розглядати обов’язково.

Що таке апное

Апное — потенційно небезпечний стан, при якому люди перестають дихати протягом 10 секунд або більше декілька разів за ніч.

За даними Американської академії медицини сну, якщо не лікувати обструктивне апное, підвищується ризик гіпертонії, хвороб серця, діабету II типу, депресії та навіть ранньої смерті .

– Понад 30 млн людей у ​​США страждають від апное уві сні, але його часто не діагностують або неправильно діагностують, — сказав фахівець зі сну та пульмонолог доктор Радж Дасгупта.

Доцент кафедри  клінічної медицини Школи медицини Кека при Університеті Південної Каліфорнії доктор Дасгупта і назвав п’ять ознак, при наявності яких варто запідозрити апное уві сні.

Перша ознака – нічна пітливість

Є багато причин, чому люди можуть потіти вночі. Це трапляється через спеку, за наявності таких хвороб, як рак, проблеми зі щитоподібною залозою, грип та бактеріальні інфекції, а також через настання менопаузи.

– Але дослідження показали , що близько 30% людей з обструктивним апное сну повідомили про нічне потіння, – сказав доктор.

Часті пробудження

Багато людей, особливо літнього віку, встають вночі, щоб спорожнити сечовий міхур. Але прокидатися принаймні два і більше разів за ніч для сечовипускання може бути не лише ознакою діабету II типу, а й обструктивного апное.

 – Близько 50% пацієнтів з апное мали ніктурію і відзначили, що лікування розладу сну зменшило кількість нічних пробуджень, — сказав Дасгупта.

Якщо обструктивне апное сну пробуджує вас серед ночі, вам може бути важко знову заснути. Людина звинувачує у цьому безсоння, не усвідомлюючи, що пробудження викликала зовсім інша проблема.

Скреготіння зубами

Скрегіт або стискання зубів під час сну називається бруксизмом, і це також може бути ознакою обструктивного апное уві сні, за твердженням пульмонолога.

– Зазвичай, причиною бруксизму є тривога та інші фактори, але лікарі іноді забувають, що й обструктивне апное спричиняє скреготіння зубами, — сказав пульмонолог.

Ранкові головні болі

Дослідження виявили зв’язок між обструктивним апное сну та пробудженням із головним болем.

 – Це спостерігається майже щоранку і може тривати кілька годин після пробудження, — зазначає лікар.

Ці головні болі спричиняє відчуття тиску з обох боків чола.

Депресія, втома і безсоння

За словами Дасгупти, деякі симптоми обструктивного апное сну можуть маскуватися під проблеми з психічним здоров’ям.

Експерти кажуть, що через апное уві сні ви прокидаєтеся втомленими, відчуваєте труднощі з регуляцією емоцій і страждаєте від так званого мозкового туману.

– Сон впливає на нашу здатність думати, реагувати, запам’ятовувати та вирішувати проблеми, – говорить лікар.

Доктор Радж Дасгупта переконує, що звернення за професійною допомогою до фахівця з проблем сну, завадить розвинутися небезпечним ускладненням апное.

Читайте також

Сон під час вагітності: лікар розповіла, чому не можна спати на спині

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 13454
Опубліковано: 16.01.24