Dark mode


A+ | Скинути | A-
До створення спецтрибуналу для РФ вже долучилися понад 40 країн, - генпрокурор
До створення спецтрибуналу для РФ вже долучилися понад 40 країн, - генпрокурор
До групи, що працює над створенням спеціального трибуналу для РФ через широкомасштабну військову агресію проти України, вже долучилися понад сорок держав.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на генерального прокурора Андрія Костіна.

Виступаючи в ефірі національного телемарафону він зазначив, що за останній рік кількість країн-учасниць зросла вдвічі, і тепер налічує понад чотири десятки.

Костін наголосив, що Україна має перемогти країну-агресора "і на полі бою, і у судах".

"Адже відповідальність агресора це відновлення гідності та справедливості для всіх постраждалих від воєнних злочинів. Відповідальність агресора це також стримування Росії і будь-якого іншого агресора в іншій частині світу від повторення таких злочинів у майбутньому", - зазначив генпрокурор.

Також він розповів, що у швейцарському Давосі українська делегація представила другу п'ятірку пунктів "формули миру", ініційовану президентом Володимиром Зеленським. Серед них пункт 7 - про відновлення справедливості. У цьому контексті генпрокурор висловився про комплексний підхід до цього питання, по якому Україна працює спільно з міжнародними партнерами.

"Ми називаємо це "Мережа всеосяжної відповідальності". Всеосяжної, тому що це відповідальність за всі злочини: воєнні злочини, злочини проти людяності, агресію та геноцид, а також компенсація шкоди нашій державі та всім потерпілим", - сказав він.

Спецтрибунал над РФ за агресію проти України

Нагадаємо, що десятки країн входять до групи, яка працює над створенням спеціального трибуналу для залучення РФ за скоєні злочини в Україні.

Як раніше заявляв член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський, такий міжнародний спеціальний трибунал може запрацювати вже у 2024 році.

Тим часом генеральний прокурор Латвії Юріс Стуканс заявив про те, що спецтрибунал для РФ "можна створити вже завтра", але для цього потрібне бажання.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Всі новини від: rbc.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 20791
Опубліковано: 17.01.24