Dark mode


A+ | Скинути | A-
Найсмертоносніший вірус – двоюрідний брат лихоманки Ебола, шириться світом: ліків досі немає
Найсмертоносніший вірус – двоюрідний брат лихоманки Ебола, шириться світом: ліків досі немає
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), вірус Марбург вбиває близько половини людей, яких він інфікував.

Звідки взявся вірус Марбург

У 1967 році група лабораторних працівників у Німеччині та Сербії почали помічати дивні симптоми, схожі на грип.

У деяких хвороба викликала геморагічний лихоманку,  з’являлися синці по всьому тілу.

Згодом інфекція поширилася на членів сімей лаборантів. Семеро людей померли.

Усі три лабораторії – у Марбурзі та Франкфурті (Німеччина) та в Белграді (тодішня Югославія), де відбулися зараження невідомою хворобою, проводили дослідження на угандійських зелених мавпах або їхніх тканинах.

Слідчі встановили, що тварини завезені з Африки, всі вони були заражені невідомим вірусом, який розповсюджується єгипетськими фруктовими кажанами.

Щоб позначити новий вірус, його назвали Марбург, по назві німецького міста, де вперше хворобу виявили.

З тих пір вірус Марбург почав поширюватися світом – спочатку повільно, а останнім часом стрімко.

Відтоді було зафіксовано кілька спалахів вірусу в Африці, на південь від Сахари, де мешкають єгипетські фруктові кажани. До речі, у них самих немає жодних проявів хвороби. Вони є просто носіями.

Як поширюється вірус Марбург та його симптоми

Вірус може поширюватися від кажанів до приматів, включаючи людей.

А від людини до людини інфекція поширюється через прямий контакт або через постільну білизну та одяг, які були забруднені рідинами хворої людини.

Учені встановили, що кров і сперма жертв Марбургського вірусу залишаються заразними протягом кількох місяців, навіть після того, як людина одужала від хвороби.

Вірус Марбург починається як нешкідливий грип, – з лихоманки, головного та м’язового болю.

Але протягом декількох днів інфіковані стикаються з кровотечами, блювотою з кров’ю і нестримною діареєю. У них з‘являються специфічні висипи на тілі і крайня млявість.

За останнє десятиліття спалахи фіксувалися в Гані, Гвінеї та Уганді.

Кілька спалахів виникли серед шахтарів, які працювали в населених кажанами шахтах, і один спалах був пов’язаний з людьми, які контактували з тілами померлих під час похоронних церемоній.

Деякі вчені попереджають, що частота спалахів Марбурга стрімко зростає. Однією з причин називають зміну клімату. Підозрюють, що вірус активізувався через вторгнення людини в раніше незаймані природні середовища, де мешкають інфіковані тварини. Тепер вони мають більшу ймовірність контактів з людиною і вірус тварин активно захоплює нові жертви.

Вірус Марбург в центрі теорії змови

У жовтні 2023 року у соцмережах з’явився анонімний допис про те, що люди, вакциновані проти Covid-19  американською RNK-вакциною, одночасно були інфіковані і вірусом Марбург.

Згодом з’явилися конспірологічні теорії, що вірус переноситься за допомогою мережі 5G.

Солідні авторитетні незалежні лабораторії були задіяні для перевірки цих фантастичних тверджень. Результати досліджень спростували всі теорії.

Ні компоненти вакцини проти  Сovid-19, ні, тим паче, мережа 5G не мали жодних зв’язків з вірусом Марбурга. І жодним чином не могли його активувати.

Читайте також

Учені прогнозують збільшення смертоносних епідемій через віруси, що передаються людині від тварин

Джерело: Metro

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 17340
Опубліковано: 22.03.24