Dark mode


A+ | Скинути | A-
Атаки РФ по Україні, вибухи в Криму та відповідальність ІД за теракт у Москві: головні новини 23 березня
Атаки РФ по Україні, вибухи в Криму та відповідальність ІД за теракт у Москві: головні новини 23 березня
Російська Федерація продовжує завдавати ударів по українських містах, атакувавши за суботу Миколаїв, Одещину та Харків.

Своєю чергою в окупованих Криму та Мелітополі 23 березня пролунала низка вибухів в місцях, де були розміщені окупанти.

Що відбулося в Україні та світі за добу 23 березня 2024 року – читайте далі у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Вибухи в Харкові, Миколаєві та Одесі 23 березня

Вибухи в Севастополі та аеродромі Бельбек 23 березня

Удар по окупантах в Мелітополі

Теракт в Росії: терористи з ІДІЛ взяли на себе відповідальність

Теракт під Москвою: Зеленський відреагував

Масована атака РФ: наслідки для енергетики та ДніпроГЕС

Вибухи в Харкові, Миколаєві та Одесі 23 березня

Протягом доби армія РФ неодноразово атакувала міста та регіони України, завдаючи ударів по цивільних об’єктах.

Так, вночі 23 березня окупанти вдарили ударними БпЛА по будівлі дитячого санаторію у Харкові. Поранення дістали двоє рятувальників, поліціянт і 18-річний хлопець. Після першого влучання в будівлю там сталася пожежа. А коли на місце приїхали працівники ДСНС і поліція, ворог ударив вдруге.

Щодо Одеської області, то ворог бив балістикою по регіону із додатковим застосуванням безпілотників. Балістична ракета, ймовірно Іскандер-М, спрямована з тимчасово окупованого Криму, влучила по відкритій території Білгород-Дністровського району.

Також вибухи лунали у Миколаєві. Подробиць про атаку менше, але за попередньою інформацією, росіяни застосували ракету Х-59 або Х-35. Ця інформація наразі не була підтверджена в ЗСУ, проте в Повітряних силах перед вибухами попереджали про ракетну небезпеку для регіону.

Вибухи в Севастополі та аеродромі Бельбек 23 березня

Пізно ввечері 23 березня вибухи почали лунати в тимчасово окупованому Криму.

Серію вибухів чули в Севастополі, на аеродромі Бельбек та навіть у Сімферополі.

Російські гауляйтери підтвердили атаку та заявили, що для удару застосовувались ракети. Також окупанти визнали, що на насиченому армією РФ півострові є влучання.

Детальніше про вибухи в Криму – читайте на Фактах ICTV.

Удар по окупантах в Мелітополі

У суботу, 23 березня, стало відомо про вчорашні удари по ворогу в тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області.

В результаті щонайменше двох ударів було уражено війська і техніку РФ, повідомили в ГУР МО.

– Внаслідок спеціальної акції ГУР МО та місцевого руху опору успішного вогневого ураження завдано групі російських загарбників та їхній військовій техніці, – йдеться у повідомленні.

За попередніми даними, в епіцентрі вибухів перебувало близько 20 російських загарбників, дві тентовані вантажівки Камаз та УАЗ Patriot.

Зазначено, що наразі втрати ворога уточнюються.

Теракт в Росії: терористи з ІДІЛ взяли на себе відповідальність

Наступної доби після теракту в підмосковному концертному залі Крокус Сіті Хол терористичне угруповання Ісламська держава (ІД) взяло на себе відповідальність за напад та розстріл росіян.

Також стали відомі нові подробиці теракту, згідно з якими, частина підозрюваних терористів, ймовірно, виявилась громадянами Таджикистану.

Тим часом кількість жертв теракту зросла до понад 130 осіб і може лише зрости.

Детальніше про те, хто є підозрюваними у теракті під Москвою, що кажуть терористи з ІД, а також чому Росія продовжує звинувачувати Україну – читайте в розборі на Фактах ICTV.

Теракт під Москвою: Зеленський відреагував

На звинувачення російської влади щодо того, що Україна нібито причетна до теракту під Москвою, відреагував президент Володимир Зеленський.

У своїй заяві він наголосив, що у подібних трагедіях Кремль не змінює свій сценарій.

— Те, що сталося вчора в Москві, очевидно, і Путін, і інші покидьки просто намагаються звалити на когось іншого. Вони завжди використовують однакові методи. Це вже було. І підірвані будинки були, і розстріли, і вибухи. І завжди вони звинувачують інших, – зазначив глава держави.

Він додав, що Росія замість того, щоб займатися своїми проблемами, які, очевидно, наростають усередині країни, зганяє армію окупантів в Україну, спалює наші міста і вбиває наших громадян.

Масована атака РФ: наслідки для енергетики та ДніпроГЕС

В Міністерстві енергетики повідомили, що обстріл критичної інфраструктури України Росією 22 березня фактично знеструмив майже мільйон споживачів електроенергії.

Заступниця міністра енергетики Світлана Грінчук каже, що атака була однією з наймасштабніших з початку вторгнення РФ в Україну.

— Одночасно було завдано значних вражень багатьом об’єктам по всій території України. Це об’єкти генерації, об’єкти системи розподілу, системи передачі електроенергії, внаслідок чого понад мільйон споживачів залишилися без електроенергії, – пояснила чиновниця.

Грінчук додала, що екстрені служби роблять все можливе, щоб відновити електропостачання у всіх будинках та підприємствах. Однак у містах, де енергомережі зазнали найбільших збитків – як, наприклад у Харкові – влада змушена застосовувати практику планових відключень.

Крім того, внаслідок масованої атаки Росії по ДніпроГЕС 22 березня, у підприємстві тимчасово зупинили виробництво електроенергії, каже генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

— На жаль, ми втратили чималу частку понад 1000 МВт потужності на ДніпроГЕС. У практичному значенні це приблизно 20% регулюючих потужностей для енергосистеми. Можливо, для якихось споживачів ми знайдемо механізми, що компенсують, але загалом в енергосистемі буде дефіцит, який покриватимуть за рахунок експорту, – пояснив він.

Читайте також

У світі немає міжнародного суду для розгляду агресії РФ, тому потрібен трибунал – Матвійчук

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 19461
Опубліковано: 23.03.24