Dark mode


A+ | Скинути | A-
Більшість американців вважає, що США мають відреагувати на ядерний удар РФ по Україні – опитування
Більшість американців вважає, що США мають відреагувати на ядерний удар РФ по Україні – опитування
Більшість американців вважають, що в найближчі п’ять-десять років вірогідність нової світової війни, принаймні, дещо вища, але більшість із них не думають, що добровільно підуть на військову або невійськову службу, якщо США виявляться втягнутими в неї.

Водночас у випадку російського ядерного удару по Україні понад третина американців вважає, що Сполучені Штати мають відреагувати на атаку РФ: чи оголосити війну Росії, чи завдати ядерного удару у відповідь.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження YouGov, у якому американців запитували про можливість нової світової війни, про роль, яку можуть зіграти інші країни, і про те, як США мають реагувати на гіпотетичні ядерні атаки за кордоном і всередині країни.

Імовірність третьої світової війни

Згідно з опитуванням, 22 % американців вважають дуже ймовірним, що в найближчі 5-10 років відбудеться ще одна світова війна. При цьому 39 % вважають це малоймовірним.

Третина республіканців вважають, що ймовірність нової світової війни в найближче десятиліття дуже висока; з цим згодні 20 % незалежних респондентів (які не визначилися з вибором політичної сили) і 16 % демократів.

Водночас троє з п’яти американців вважають, що ймовірність виникнення нової світової війни в найближчі 5-10 років принаймні дещо вища.

Якби почалась ще одна світова війна, 77 % американців вважають, що США братимуть у ній участь. Тільки 6 % кажуть, що США не братимуть у ній участі, а решта 18 % не впевнені.

72 % вважають, що в разі початку нової світової війни Росія буде втягнута в неї і буде на іншому боці, ніж США. Стільки ж (69 %) говорять те саме про Китай.

Країни, які, на думку американців, будуть залучені в гіпотетичний глобальний конфлікт і опиняться на одному боці зі США, – це Велика Британія (67 %), Україна (58 %) та Ізраїль (58 %).

Роль американців у третій світовій війні

Якби почалась світова війна за участю США, 6 % американців сказали, що пішли б добровольцями на військову службу, 9 % – що не пішли б, але послужили б, якби їх призвали, і 13 % – що не пішли б добровольцями та відмовилися б служити, якби їх призвали; 60 % сказали, що не вірять, що збройні сили США захочуть, щоб вони служили через вік або інвалідність.

Однак якби над США нависла безпосередня загроза вторгнення, відсоток людей, які добровільно пішли б на військову службу, був би вищим: 16 %. 47 % кажуть, що навіть у цьому випадку вони не вірять, що ЗС США захочуть, щоб вони служили через вік або інвалідність.

При цьому американці більш відкриті до ідеї служби на небойових посадах у разі світової війни. 19 % заявили, що пішли б добровольцями на такі ролі; 12 % не пішли б добровольцями, але стали б служити, якби їх призвали. Якби США перебували під безпосередньою загрозою вторгнення, 26 % добровільно пішли б на небойову службу. 42 % американців кажуть, що уряд не захоче брати їх на небойові ролі з причин, пов’язаних із віком або інвалідністю; 38 % кажуть, що уряд не захоче брати їх на службу з цих причин, навіть якщо США опиняться під безпосередньою загрозою вторгнення.

Ядерна зброя в третій світовій війні

Багато американців вважають, що ядерна зброя зіграє свою роль у потенційних глобальних конфліктах. 68 % американців вважають імовірним, що майбутня світова війна супроводжуватиметься застосуванням ядерної зброї, зокрема 64 % демократів і 78 % республіканців.

Загалом більшість американців, включно з трьома чвертями республіканців, вважають, що ймовірність того, що майбутня світова війна супроводжуватиметься застосуванням ядерної зброї, дещо велика або дуже велика.

Читайте також

Чи може Третя світова стати реальністю – які основні сценарії та сторони потенційної війни

Війна США з Росією та/або Китаєм

Якби вибухнула світова війна, в якій США та їхні союзники билися б проти Росії, Китаю або обох країн, американці частіше говорять, що західні країни перемогли б, ніж що вони програли б.

У разі війни за участю Росії та її союзників 53 % вважають, що західні країни та їхні союзники перемогли б. Якщо війна вестиметься між Китаєм і його союзниками та західними країнами і їхніми союзниками, 48 % американців вважають, що західні країни переможуть. Якби і Китай, і Росія, і їхні союзники воювали із західними країнами та їхніми союзниками у світовій війні, 45 % американців вважають, що перемогли б західні країни.

У кожній гіпотетичній війні 12 % або менше очікують поразки західних країн.

Республіканці найчастіше кажуть, що західні країни та їхні союзники переможуть Росію (60%), Китай (56%), а також Китай і Росію разом (55%).

Читайте також

Білий дім: Будь-яка ядерна атака КНДР по США призведе до кінця режиму Кім Чен Ина

Дії США, якщо РФ вдарить ядерною зброєю по Україні

Під час опитування YouGov також ставили запитання про конкретні сценарії, пов’язані із застосуванням ядерної зброї Росією і Китаєм.

Якщо Росія застосує ядерну зброю проти України – а президент Росії Володимир Путін заявив, що його країна готова зробити це, якщо суверенітет або незалежність Росії опиняться під загрозою, – більшість американців вважають, що США мають вжити якихось заходів, хоча мало хто виступає за застосування ядерної зброї у відповідь.

У ситуації, якби Росія застосувала невелику ядерну зброю проти українського військового об’єкта – і якби США і західні країни вже не перебували в стані війни з Росією – 11 % американців вважають, що США повинні почати ядерну відплату проти Росії. 21 % вважають, що найкращим варіантом було б оголосити Росії війну, але не застосовувати ядерну зброю, а 30 % вважають, що США повинні вжити заходів, які не потребують оголошення війни.

Водночас, якби Росія застосувала ядерну зброю проти одного з міст України, 13 % вважають, що США повинні почати ядерну відплату, а 22 % вважають, що країна повинна оголосити війну, але не застосовувати ядерну зброю. 28 % вважають, що США мають вжити заходів, які не потребують оголошення війни.

Ядерний удар по США

Згідно з опитуванням, у разі гіпотетичного сценарію, за якого США стануть об’єктом ядерного нападу, підтримка ядерної відплати набагато вища – хоча й не досягає більшості.

Якби інша країна застосувала невелику ядерну зброю проти американського військового об’єкта, 27 % підтримали б ядерну відплату, а 30 % вважають, що США мають оголосити війну, але не застосовувати ядерну зброю.

Якби ядерну зброю було застосовано проти міста в США, 38 % вважають, що найкращим варіантом було б почати ядерну відплату проти цієї країни, а 27 % вважають, що США мають оголосити війну, але не застосовувати ядерну зброю.

38% американців підтримали б ядерну відплату, якби по американському місту було застосовано ядерну зброю

Читайте також

Відпрацьовували застосування проти Китаю: FT дізналось про сценарії використання ядерної зброї РФ

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 20133
Опубліковано: 24.03.24