Dark mode


A+ | Скинути | A-
Польща планує скасувати частину допомоги українським біженцям із липня 2024 року
Польща планує скасувати частину допомоги українським біженцям із липня 2024 року
Влада Польщі вирішила переглянути програму допомоги українським біженцям і з липня 2024 року скасувати для них частину виплат, повідомляє “Naszwybir.pl”.

Після набуття чинності нового закону, термін перебування українців у країні зі статусом PESEL UKR, який закінчується 30 червня цього року, планують продовжити до 30 вересня 2025 року. Зміни набудуть чинності з 1 липня цього року після розгляду законопроєкту в Сеймі.

Разом із терміном перебування українців у країні, їм буде дозволено продовження тимчасового використання приміщень для колективного проживання. Вони продовжуватимуть мати доступ до соціальних програм і ринку праці. Як і раніше, стоматологи, медсестри, лікарі та акушерки зможуть отримувати дозвіл на роботу за фахом за спрощеною системою.

При цьому буде скасовано деякі програми соціальної допомоги для біженців. Новоприбулим мігрантам з України більше не виплачуватимуть одноразову допомогу в розмірі 300 злотих (2945 гривень). Буде змінено систему оплати за проживання та харчування в центрах колективного перебування. Мігранти будуть зобов’язані оплачувати ці послуги з допомоги за програмою “800+”.

У Польщі буде скасовано програму “40+”, за якою власники житла отримували компенсацію від влади за те, що розміщували у себе вдома до 10 біженців.

” Чиновники не до кінця розуміють масштаби використання програми “40+” неурядовими організаціями. З’ясувалося, чи не кожен другий будинок біженця, якими опікуються громадські організації, фінансувався саме так. Обіцяють, що їх передадуть в управління воєводам, але який вигляд це матиме, ніхто не знає”, – сказав представник відділу моніторингу та адвокації Українського дому Олександр Пестриков.

Скасування виплат у розмірі 40 злотих на день на компенсацію витрат на житло негативно вплине на безробітних українців, які живуть у центрах для мігрантів.

“Це може спонукати біженців до переїзду в інші країни, де ще надають безоплатне житло для українців і соціальні пільги. Наприклад, до Німеччини. Але зараз важко спрогнозувати відсоток відтоку”, – вважає директор міжнародної рекрутації міграційної платформи EWL Марцін Колодзейчик.

Сьогодні в польських центрах для біженців живуть близько 40 тис. осіб – це 4,2% від усіх мігрантів. Також влада країни планує запровадити невеликі зміни також для мігрантів, які працюють, однак вони все одно залишаться жити в Польщі, бо давно інтегрувалися.

 

Сообщение Польща планує скасувати частину допомоги українським біженцям із липня 2024 року появились сначала на URAUA.INFO.

Всі новини від: uraua.info

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 10467
Опубліковано: 08.04.24