Dark mode


A+ | Скинути | A-
Коли обирають не Україну – це боляче: Уривський про відмову від участі в Театральній олімпіаді
Коли обирають не Україну – це боляче: Уривський про відмову від участі в Театральній олімпіаді
Український режисер Іван Уривський розповів, як відмовився брати участь Х Театральній олімпіаді в Будапешті через включення росіян до програми.

Уривський про відмову від участі у Театральній олімпіаді

Іван зазначив, що хотів взяти участь в заході, адже там збираються найкращі режисери світу. Перед олімпіадою Уривський їздив до Будапешту, де його запевнили, що представників РФ в програмі не буде.

– В мене позиція така: якщо є Росія, ми не можемо брати участь. Або робити так, щоб її там не було, з допомогою міністерств, з допомогою якихось листів. Я приїжджав, ми про все домовилися, я питав, чи будуть росіяни. Казали, що ні, не будуть. Але всередині мені було щось неспокійно. А в фіналі мало бути таке, що я закінчую виставу Сон літньої ночі і ми всі разом сідаємо за великий стіл, – сказав він.

Однак за тиждень до початку Театральної олімпіади з’явилася програма, де був зазначений російський режисер та актор, брат якого воює за Росію.

Після цього від участі в заході відмовився і Уривський, і Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка.

– Мене почало всього трясти. Бо я розумію, що в мене там квитки, я вже написав міністерству, щоб мені дали дозвіл на виїзд. Це були дуже важкі дні. Звісно, ми кажемо ні. Нам почали казати, що це не основна програма, що ми приберемо. А так поставили, що вистава на другий день, а театр Франка приїжджає через два тижні. Тоді це було настільки емоційно, така позиція повинна бути. Я розумію, що тут є обман. У мене картинка відразу, що ми сідаємо за стіл, а в програмі є російський режисер. Це було просто неможливо, – наголосив Уривський.

Режисер додав, що “коли обирають не Україну – це дуже боляче”, і над цим потрібно працювати.

– Нам треба ставати ще сильнішими в творчому плані, треба створювати класні вистави, щоб вони мали ціну в світі. Це не просто. Всередині країни ми робимо багато, але цього недостатньо, щоб виходити на європейський рівень. Нам потрібно робити наше мистецтво настільки сильним, щоб не тільки через війну нас запрошували, – зазначив Іван Уривський.

Читайте також

Робить ставки на аудиторію: Ясинський розповів, чому Потап співає російською

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 11940
Опубліковано: 10.04.24