Dark mode


A+ | Скинути | A-
Допомога США: які виклики для України та що змінює ситуація в Ізраїлі
Допомога США: які виклики для України та що змінює ситуація в Ізраїлі
Спікер Палати представників США Майк Джонсон протягом тривалого часу блокував розгляд законопроєкту з допомогою Україні та Ізраїлю, але після нападу Ірану оголосив про плани розглянути ініціативу.

За його словами, ухвалений Сенатом законопроєкт планують розділити на чотири документи з можливістю внесення правок до кожного.

Аналітики припускають, що за пакет допомоги Україні можуть проголосувати вже наприкінці тижня. Проте все залежатиме від наповнення документа.

Які це виклики становить для України? Чи буде під загрозою допомога через ситуацію в Ізраїлі, та чому? Чи можуть законопроєкт знову затримати в Конгресі? На що Україні загалом варто розраховувати?

Факти ICTV розпитали керівника Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка та політичного аналітика Олега Пономара.

Виклики для України

– На Україну законопроєкт спікер Палати представників США Майк Джонсон пропонує $48,43 млрд (у сенатському – було $60 млрд). Близько $8 млрд – пряма фінансова допомога, а те, що залишиться, так чи інакше – на зброю. Якщо в п’ятницю ввечері Палата проголосує, то Сенат може залишитися у Вашингтоні на вихідні, щоб ухвалити цю ж версію, – зазначив Олег Пономар.

На думку Олександра Мусієнка, у Сполучених Штатах Америки дійсно зараз з’явилися безпекові виклики, тому що Україну та Ізраїль потрібно підтримати на тлі агресії автократичних держав.

– Дійсно зараз з’явилися безпекові виклики в американських партнерів – це звичайно Україна, яка протистоїть російській агресії, а також Ізраїль. І ту, і ту потрібно підтримати. Зрештою треба розуміти, що потрібно підтримати й через те, що Україна протистоїть жахливій автократичній державі, яка кинула виклик західним демократіям. Ізраїль теж протистоїть державі, яка кинула виклик Заходу. Тим паче Іран і Росія комунікують та співпрацюють між собою. І Росія допомагає Ірану. Тому очевидно, що має бути проголосовано, – вважає Мусієнко.

Читайте також

Чому Британія не збиває дронів над Україною, як було з Ізраїлем – пояснення очільника МЗС

Стриманий оптимізм

Ймовірно, в США таки проголосують за виділення військової допомоги, проте залишається питанням, якою вона буде фінально, зазначив керівник Центру військово-правових досліджень.

– Я залишаюсь стриманим оптимістом, і думаю, що допомога буде проголосована. Яким чином? Найімовірніше, не пакетним голосуванням, а розділено окремо. Але за будь-яких умов – це краще для нас, ніж відсутність допомоги. Тому сподіваюся, що допомога буде ухвалена. У Сполучених Штатах розуміють всі виклики та небезпеки, і ми цей пакет отримаємо. Це зараз дуже важливо. Це так само про репутацію і престиж США, – звернув увагу Олександр Мусієнко.

Чи можуть законопроєкт затримати в Конгресі

Політичний аналітик припустив, яким може бути розгляд законопроєкту щодо допомоги Україні в Сполучених Штатах Америки.

На його думку, демократи в Палаті, ймовірно, створять механізм, щоб республіканці не заблокували підтримку Україні.

– Демократи в Палаті обов’язково створять механізм (якщо дійде до голосування), щоб республіканці не зробили кидок. Поки це все сире і варитиметься три дні. Так чи інакше це означає: безповоротно у вигляді кредиту, зі складів у Пентагоні, поповнення запасів Пентагону замість відправленого, ленд-ліз. Нас усе влаштовує, суті не змінює – зброя, – стверджує Олег Пономар.

Олександр Мусієнко зазначив, що певні виклики є, тому що поки залишається під питанням те, якою буде допомога Україні.

– Є варіант, що не військова допомога буде кредитною. Але навіть такий варіант є прийнятним для України. Навіть такий варіант потрібно реалізувати. І ми повинні бути вдячними нашим партнерам. Варто розуміти, що, попри все, політичні складнощі та ситуацію, яка виникає, США залишаються для нас надзвичайно важливим стратегічним партнером. Нам потрібна їхня та підтримка Заходу, на яку ми розраховуємо, – наголосив Олександр Мусієнко.

Іран і РФ – представники одного цілого

Водночас Олександр Мусієнко додав, що Україна має використати цей шанс і сказати про те, що Іран і Росія – це представники одного цілого.

– Вони представляють один великий автократичний табір, який кидає виклик усім нам. А отже, допомога й Україні, й Ізраїлю має бути, тому що це вклад у безпеку, існування демократій і Заходу, – вважає він.

Дивіться також

Атака Ірану на Ізраїль: Клімкін пояснив, як це вплине на пакет допомоги Україні в Конгресі США

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 10936
Опубліковано: 16.04.24