Dark mode


A+ | Скинути | A-
Мобілізація жінок: які зміни передбачено в законопроєкті 10449
Мобілізація жінок: які зміни передбачено в законопроєкті 10449
В урядовому законопроєкті щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби українські жінки можуть служити в армії лише за умови добровільної згоди.

Відповідний проєкт закону №10449 оприлюднено 30 січня на сайті Верховної Ради, а 7 лютого ухвалено у першому читанні.

Мобілізація жінок в оновленому законопроєкті 10449

У документі зазначається, що жінки, які придатні до військової служби за станом здоров’я та віком, і які мають професійну (професійно-технічну), фахову передвищу або вищу освіту та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

У 12-му пункті урядового законопроєкту наголошується, що жінок, які перебувають на військовому обліку, можуть призвати на службу чи залучити до робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час в добровільному порядку.

У попередній редакції у 12 пункті не було формулювання “в добровільному порядку”.

Там наголошувалося, що жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час.

скриншот

А ще в урядовому законопроєкті зазначається, що у мирний час – коли немає режиму воєнного стану – жінок можуть прийняти на військову службу та службу у військовому резерві лише в добровільному порядку (за контрактом).

У документі зазначається, що жінки, які мають спеціальність споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, згідно із затвердженим переліком Міноборони, та які придатні до проходження служби за станом здоров’я та віком, … беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їхнім бажанням.

Зараз за законом обов’язковому військовому обліку підлягають лише жінки з медичною та фармацевтичною освітою. Зауважимо, що облік – це не призов на службу.

Служба жінок у війську – виключно добровільна.

Читайте також

Кабмін зареєстрував у Раді законопроєкт про мобілізацію: що ним передбачено

Проходження базової військової служби

Для проходження базової військової служби можуть направлятися жінки, але виключно добровільно.

Жінки, які проходять службу за призовом осіб офіцерського складу, звільняються зі служби у зв’язку з настанням особливого періоду та небажанням продовжувати службу, якщо така жінка має дитину (дітей) віком до 18 років.

У мирний час військовослужбовці-жінки звільняються зі служби у зв’язку з вагітністю; або перебувають у відпустці по догляду за дитиною.

Відстрочка від призову під час мобілізації

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість зі сплати аліментів (сукупний розмір заборгованості понад три місяці);

жінки та чоловіки, які мають дитину або дітей до 18 років, якщо другий з батьків дитини помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або оголошений померлим;

жінки та чоловіки, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

жінки, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, онкологічні, онкогематологічні захворювання тощо, але якій не встановлено інвалідність;

жінки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи.

Цього тижня у Верховній Раді планується розгляд законопроєкту № 10449 у другому читанні.

Читайте також

Смартмобілізація в Україні: що це і як стати артилеристом у два кліки

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 11285
Опубліковано: 08.04.24