Dark mode


A+ | Скинути | A-
Міноборони допустило в експлуатацію понад 80 зразків української зброї з початку року
Міноборони допустило в експлуатацію понад 80 зразків української зброї з початку року
За перші три місяці 2024 року Міністерство оборони України допустило до експлуатації у війську (кодифікувало) понад 80 зразків озброєння та військової техніки (ОВТ) вітчизняного виробництва.

Про це виданню Інтерфакс-Україна розповів заступник міністра оборони, генерал-лейтенант Іван Гаврилюк.

Вітчизняне озброєння України: досягнення Міноборони

Як повідомив Гаврилюк, серед зразків озброєння та техніки, допущених до експлуатації у ЗСУ впродовж січня-березня поточного року, найбільшою групою є боєприпаси різних типів та калібрів.

Другою групою за кількістю допущених за перші три місяці 2024 року до експлуатації зразків ОВТ – є безпілотні літальні апарати (БПЛА).

– Окрім БпАК для ведення повітряної розвідки, які зазнали модернізації, у цій лінійці є і абсолютно нові дрони різних типів: як FPV-камікадзе, так і ударні БПЛА багаторазового застосування, розраховані на різні відстані дії, – пояснив генерал-лейтенант.

Зазначається, що у січні-березні 2024 року допущено до експлуатації майже 20 різних зразків БПЛА вітчизняного виробництва.

Він додав, що частина кодифікованих за три місяці безпілотників вітчизняного виробництва отримали “путівку у життя” через платформу Brave1 – кластер підтримки розробок у сфері Defence Tech, одним із співзасновників якого є Міністерство оборони України.

Третя група за кількістю кодифікованих у перші три місяці поточного року зразків ОВТ – наземні роботизовані комплекси та засоби РЕБ.

– Роботизовані платформи українського виробництва можуть виконувати широкий спектр завдань. Вони є засобами вогневої підтримки (можуть нести на собі бойові модулі – кулемети та ПТРК, уражаючи ворожі цілі), транспортом евакуації поранених з поля бою, або виконують логістичні завдання, доставляючи вантажі на передову, – розповів Гаврилюк.

Заступник міністра оборони вказує, що серед українських засобів РЕБ, нещодавно допущених до експлуатації, є системи тактичного рівня, покликані створювати локальний “купол” для прикриття бойових позицій особового складу ЗСУ чи бойової техніки.

Крім того, у переліку є і броньована та спецтехніка, 120 мм міномет, засоби зв’язку та транспортні засоби. І це все за перший квартал 2024 року.

Читайте також

Три французькі компанії виготовлятимуть зброю в Україні – Лекорню

Яку зброю та техніку розробляють в Україні

Заступник міністра оборони розповідає, що сьогодні українські підприємства з галузі оборонної промисловості пропонують чимало новинок.

– Не можу детально розповідати про їхні особливості, однак підкреслю – деякі з них мають унікальні бойові характеристики. Сподіваюся, агресор це скоро відчує на собі, – сказав він.

За його словами, сьогодні український ОПК демонструє високу динаміку розвитку, а українські зброярі “не лише у рази збільшили обсяги виробництва ОВТ, але й освоїли та розпочали виробництво нових зразків озброєння та техніки”.

Іван Гаврилюк також відзначає важливу роль в активізації роботи зброярів з України, яку вони відіграли у змінах законодавства. Це, за словами посадовця, дозволило суттєво спростити процедуру допуску до експлуатації нових зразків ОВТ: сьогодні цей процес займає не більше кількох тижнів.

В Міноборони розповідають, що зараз в секторі оборонного виробництва та розробок в Україні працюють близько 500 підприємств та компаній. Переважна більшість із них – приватні структури.

– Від початку широкомасштабного вторгнення РФ вітчизняні розробники та виробники продемонстрували виняткову адаптивність і здатність реагувати на потреби українського війська в інноваційних інструментах ведення війни. Прогрес у цьому напрямку очевидний, – розповідає генерал-лейтенант.

За його словами, сьогодні українські підприємства виробляють для Сил оборони:

бронетехніку,

стрілецьку зброю,

безпілотні та роботизовані системи різних типів і призначення,

системи РЕБ,

ПТРК,

ракети,

артилерійські снаряди (122мм, 152мм),

танкові постріли калібру 125мм,

міни до мінометів.

– До речі, виробництво цих боєприпасів нам вдалося значно збільшити. І це не весь перелік ОВТ від вітчизняних виробників, – додає військовий чиновник.

Водночас Гаврилюк зазначає, що, з огляду на “справді масштабні потреби війська” в озброєнні, українській державі “бракує коштів купувати все і одразу”.

– Тому Міноборони, на замовлення Генштабу ЗСУ, пріоритетно закуповує озброєння за так званим “критичним списком”, а далі – “закриває” першочергові потреби (серед критичних, першочергових потреб,  – артилерійські, мінометні боєприпаси, снаряди для РСЗВ, ракети, БПЛА, системи РЕБ тощо), – пояснює заступник голови Міноборони.

На решту коштів держава закуповує все інше озброєння і техніку.

Читайте також

Заморожені активи РФ слід частково направити на зброю для ЗСУ – глава МЗС Латвії

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 11722
Опубліковано: 31.03.24