Dark mode


A+ | Скинути | A-
РФ навряд чи захопить Харків, але хоче зробити з нього “сіру зону” – ЗМІ
РФ навряд чи захопить Харків, але хоче зробити з нього “сіру зону” – ЗМІ
Росія активізувала бомбардування Харкова в грудні 2023 року, приблизно коли у ЗМІ почали писати про проблеми з виділенням Україні нової американської військової допомоги.

Відтоді по Харкову Росія випустила більше балістичних ракет, ніж будь-коли з початку війни. Також окупанти стали частіше атакувати ударними безпілотниками, пише видання The Economist.

Атаки на Харків

22 березня внаслідок масованої атаки на місто було знищено ТЕЦ-5 – найбільшу ТЕЦ у Харківській області. А 27 березня 2024 року росіяни вперше атакували Харків планерною бомбою, запущеною з літака, яка здатна долати десятки кілометрів. Далі пішло більше атак планерними бомбами, ракетами та безпілотниками – жертвами стали щонайменше 16 людей і ще 50 отримали поранення.

Росія також почала тактику “подвійного удару” (повторні удари по одній і тій самій позиції), які спрямовані на співробітників служб швидкого реагування – пожежників, медиків, поліцію. У військових колах у Києві припускають, що Росія вирішила перетворити місто на “сіру зону”, непридатну для життя людей.

Але мер Харкова Ігор Терехов рішуче відкидає цю гіпотезу. За його словами, місто не має наміру здаватися. За його словами, на початку війни ситуація була ще гіршою, тоді з майже 2 млн населення залишилося тільки 300 тисяч.

– Люди не хочуть їхати, тому що вони вже їхали, а потім поверталися. Вони вже достатньо намучилися, – каже Терехов.

Україні потрібні F-16 і ППО

The Economist зазначає, що багато проблем міста можна було б вирішити, якби Захід передав потужні сучасні системи ППО або літаки F-16, які б відтіснили російські винищувачі, які несуть нові бомби. The Economist стверджує, що Росія знищила деякі з поставлених Заходом ЗРК Patriot.

Читайте також

Patriot мають бути в Україні, щоб не довелося їх застосовувати в країнах НАТО – Зеленський

До чого готується Росія?

Багато експертів кажуть, що Росія готується до масштабного літнього наступу. Українське джерело, знайоме з даними розвідки, повідомило, що наразі російський Генштаб готує шість дивізій (близько 120 000 військовослужбовців) у Східному Сибіру. А президент Володимир Зеленський раніше заявив, що в червні Росія мобілізує ще 300 тис. осіб.

Харків – один із кількох можливих напрямків для наступу окупантів, хоча б тому, що в російських пропагандистських ЗМІ це активно обговорюють.

Але це також може бути інформаційною кампанією Кремля, спрямованою на залякування жителів Харкова та області. У березні диктатор Володимир Путін говорив про створення так званої санітарної зони на кордоні з Україною. Але українські експерти кажуть, що “санітарна зона” може бути тільки на території РФ.

Військова операція із захоплення Харкова стане для Росії просто непосильною. Окупанти вже намагалися це зробити 2022 року, коли місто було в рази гірше захищене, і зазнали грандіозної невдачі.

Для взяття міста потрібно прорвати українську оборону й оточити Харків, встановити перевагу в повітрі й зайти в місто.

– Є велика ймовірність, що нічого з цього їм не вдасться, – заявив колишній міністр оборони Андрій Загороднюк.

Командир підрозділу ЗСУ Денис Ярославський вважає, що росіяни не зможуть взяти Харків, але знищити його – можливо, перетворити на щось на кшталт Алеппо.

Але попри обстріли, брак електроенергії та інші негаразди, міське життя харків’ян триває. Сім’ї гуляють у центральному парку міста, діти грають у футбол, у Харкові почали будувати школи під землею.

Читайте також

Ядерна зброя не дасть РФ жодної переваги на полі бою, Кремль навряд чи її використає – Годжес

Фото: Олег Синєгубов

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 12878
Опубліковано: 08.04.24