Dark mode


A+ | Скинути | A-
Удар РФ біля ХАЕС, допомога від Австралії та ФРН, та новий спікер у США: головні новини 25 жовтня
Удар РФ біля ХАЕС, допомога від Австралії та ФРН, та новий спікер у США: головні новини 25 жовтня
Росія знову вдається до ядерного терору. Цього разу нічна атака РФ була здійснена поблизу Хмельницької АЕС.

Водночас в США остаточно визначились зі спікером Палати представників в Конгресі. Це дасть можливість розпочати процес із виділення допомоги Україні понад $61 млрд, які президент США Байден запитував у Конгресу.

Про ці та інші події в Україні та світі, що відбулися 25 жовтня 2023 року, читайте в дайджесті на Фактах ICTV.

Удар поблизу ХАЕС

Ситуація на фронті

Більша кількість боєприпасів в Україні

У США обрали спікера Палати представників Конгресу. Тепер остаточно

Пакет допомоги від Австралії

Та ще пакет допомоги від Німеччини

НАБУ та САП оголосили підозри: зокрема і нардепу

Прем’єром Словаччини став проросійський політик Фіцо

WP: між Україною та РФ є переговори

Удар поблизу ХАЕС

В ніч проти 25 жовтня російські війська вдарили безпілотником Shahed поблизу Хмельницької АЕС.

Як згодом повідомив президент Володимир Зеленський, ймовірною ціллю окупантів була саме атомна електростанція.

Серед пошкоджень – будівлі поруч, в яких повилітали вікна. Вікна вилетіли також і на самій АЕС. Внаслідок удару окупантів, понад тисяча жителів населених пунктів Нетішин та Славути залишились без світла, оскільки були пошкоджені лінії електропередач. Разом з тим, електроенергію, що виробляється атомною електростанцією, подали для забезпечення потреб цих населених пунктів. Ведуть ремонтні роботи.

Крім того, у Славуті двоє осіб отримали поранення, повідомив міський голова Василь Сидор.

Ситуація на фронті

За даними командувача ОСУВ Таврія Олександра Тарнавського, українські Сили оборони мають частковий успіх на захід від Вербового на Мелітопольському напрямку.

Разом з тим, на Авдіївському напрямку (Донецька область) окупанти перегруповуються через значні втрати, заявив речник Об’єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун.

Водночас в районі Бахмута українські війська мають успіхи поблизу Андріївки, як і поблизу Роботиного на Запоріжжя.

Більша кількість боєприпасів в Україні

Міністр із питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив, що Україна виробляє в рази більше виготовляє боєприпасів, ніж торік, втім це все одно є недостатнім для потреб фронту, тому допомога західних партнерів залишається важливою.

За оцінкою Камишіна, до кінця 2023 року Україна вийде на виробництво десятків тисяч дронів за місяць.

У США обрали спікера Палати представників Конгресу. Тепер остаточно

Майк Джонсон став новим спікером Палати представників у Конгресі США. За його призначення проголосувало 220 республіканців.

Він відомий зокрема тим, що раніше підтримував 45-го президента США Дональда Трампа та голосував, переважно, за те, щоб не підтримувати Україну військовою допомогою.

Детальніше про те, що відомо про нового спікера Палати представників – читайте в матеріалі на Фактах ICTV.

Пакет допомоги від Австралії

Офіційний Відень оголосив про новий пакет допомоги для України на $20 млн.

У нього увійдуть, зокрема, системи захисту від ударних дронів, обладнання для розмінування та 3D-принтер для друку виробів із металу.

Та ще пакет допомоги від Німеччини

Глава Міністерства розвитку Німеччини Свенья Шульце пообіцяла виділення додаткових €195 млн на підтримку енергопостачання та підприємств в Україні.

Шульце сказала, що тепло та електроенергія відграють ключову роль у забезпеченні життєстійкості народу України, особливо з наближенням зими.

У німецькому відомстві зазначили, що близько половини коштів мають бути спрямовані на захист енергетичної інфраструктури незадовго до початку зими, відновлення пошкодженої української енергосистеми та забезпечення використання енергоефективних технологій.

НАБУ та САП оголосили підозри: зокрема і нардепу

Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосили парламентарю підозру у заволодінні земельними ділянками площею понад 320 га.

В НАБУ не розкрили особистість нардепа, втім за даними Центру протидії корупції (ЦПК), йдеться про нардепа з групи Довіра Роберта Горвата.

Також підозри були оголошені екскерівнику Головного управління Держгеокадастру однієї з областей, колишньому директору держпідприємства та директору приватного підприємства.

За даними правоохоронців, внаслідок дій усіх цих осіб завдано збитків для держави на понад 123 млн грн.

Прем’єром Словаччини став проросійський політик Фіцо

Президентка Словаччини Зузанна Чапутова призначила Роберта Фіцо новим прем’єр-міністром країни. Фіцо, який є лідером проросійської партії Smer, склав присягу й отримав указ про призначення.

У своїй промові після призначення Фіцо Чапутова ще раз сказала, що поважає результати виборів. За її словами, перед новим урядом стоятимуть такі завдання, як розширення доступу до охорони здоров’я та підвищення рівня освіти.

На посаду прем’єр-міністра Словаччини Фіцо заступає вже вчетверте. Востаннє політик був у прем’єрському кріслі понад 5 років тому.

WP: між Україною та РФ є переговори

Американське видання The Washington Post пише, що Україна має неофіційні переговорні процеси з Росією. В цих перемовинах, зокрема, обговорюються гуманітарні питання – обмін полоненими, військовими, прохід суден Чорним морем та повернення українських дітей.

Частина з цих переговорів, як пише WP, відбуваються напряму: під час особистих зустрічей на українсько-російському кордоні чи в Стамбулі. Разом з тим, іноді до переговорів залучені такі посередники, як представники Туреччини, Катару, ОАЕ, Ватикану, Червоного Хресту та Саудівської Аравії.

За даними американської газети, офіційні Київ та Москва не обговорюють припинення війни, оскільки подібні спроби провалилися ще на початку повномасштабного вторгнення, у березні 2022 року.

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 23313
Опубліковано: 25.10.23