Dark mode


A+ | Скинути | A-
Розробники Deep State розповіли, як їхня карта та допомагає українським військовим
Розробники Deep State розповіли, як їхня карта та допомагає українським військовим
Карта DeepState – саме той ресурс, куди передусім заглядають українці, коли хочуть дізнатися про просування наших військ і загалом про ситуацію на фронті. Не всі знають, що це – українська розробка, а її засновники – юрист і програміст, які спочатку – 2020-го наповнювали Telegram канал подіями міжнародної політики, і лише з 24 лютого повністю присвятили його подіям великої війни. 

Роман Погорілий і Руслан Микула розповіли Фактам ICTV про те, як вони створили карту Deep State, про допомогу війську і мрії потрапити на деокуповані території. 

Ми зустрілися у київському офісі – серед карт, гуманітарки та вже не діючих снарядів, які хлопцям передали бійці. 

Роман і Руслан розповіли: робота триває 24 на сім. Хтось працює із офісу, багато людей – з дому. Співзасновники карти знайомі з 2014-го року. Спочатку вони організовували курси із військової підготовки для молоді, та нині повністю зосередились на картах та наповненні телеграм – каналу. 

– Я зараз краще знаю географію Харківської, Донецької чи Запорізької областей, ніж рідної Київщини, – зізнається Руслан. 

Він сам – бучанин. Найстрашніші події цього міста пережив у Києві. Тоді доводилося працювати із підвалу. Його основною роботою на той момент було передавати військовим дані, які, ризикуючи життям збирали мешканці захоплених Бородянки, Макарова, Ірпіня та Пісківки. Саме за активну позицію, вважає Руслан, Київщина і поплатилася.

 – Люди нам повідомляли у бот і рух колон, і ми далі повідомляли, де яка колона рухається. Як ми знаємо, Бородянку за те і розбили, що та колона була розбита в пух і прах. Прилетіли літаки із Білорусі, і тоді зробили те горе – додає Руслан.

Їхній Telegram-канал на початку наступу був особливо популярний саме у Київській області. Тоді він мав уже 10 тисяч підписників.

Незадовго до формального початку наступу, хлопці почали публікувати дані про пожвавлення росіян біля нашого кордону. 

– Ми почали помічати рухи російських військових. Слідкували за ешелонами, відстежували усі поїзди із військовими. Інформацію брали зі спеціальних сайтів та систем, які навіть показували, звідки й куди все пересувається уздовж наших кордонів. Багато що росіяни викладали у мережі. Наприклад, як вони їдуть селами уздовж кордону. Солдати закидали це на сторінку у Twitter, ВКонтакте, у Facebook. Вони цим пишалися. Коли зараз вони кажуть, нібито не хотіли, нібито їх змусили – все вони хотіли. Вони у перші дні війни цим дуже пишалися, – зазначає розробник. 

Засновники DeepStateUA розповідають: вони не ставлять за мету отримати велику кількість підписників або популярність в усьому світі. Насправді найважливіше принести користь і не нашкодити. Тому інформація, яку публікують, може бути дещо задавнена. 

– Жодної мапи у світі під час ведення бойових дій не буде ніколи точної, – розповідає Роман – Війна – це така динамічна річ, що навіть у момент, коли ми розмовляємо, усе може помінятися. Ми репутацію робили саме на тому, що ми не поспішаємо, ми все дуже ретельно перевіряємо. На цьому зав’язалися наші зв’язки із бійцями. Ми відповідаємо за кожну інформацію, за кожне позначення. Якщо у Telegram-каналі новина – це просто щось інформаційне, на мапі це життя людей. 

Головне у їхній роботі – це безпека бійців, це відповідальність перед ними 10:13 совість не дозволяє гратися на цьому у новинах. Ми співпрацюємо з евакуаційними службами, ДСНС, військовими. 

– Немає жодної лінії зіткнення, яка на карті була б точною, – додає Руслан. –  Іноді ми щось знаємо, та не публікуємо зі зрозумілих причин. Наприклад, коли відбувається деокупація, і ми про неї знаємо, поки нема якогось погодження, то ми це викладаємо, щоби нікого не підставляти» 

Руслан розповідає, зараз інформації від людей на окупованих територіях менше. По-перше, її достовірність набагато важче перевірити, ніж було у перші місяці наступу. 

Зараз переважно використовують перевірені джерела. Передусім, наповнювати DeepStateMap  допомагають бійці: 

– Зараз найбільше довіри – до крила, яке полетіло, зняло, і хлопці зробили свою роботу. Ми, наприклад, контактуємо з аеророзвідниками, можемо подивитися деякі лінії зіткнення. Ми це не публікуємо, але можемо для себе зробити аналіз і висновки, що треба буде змінювати на мапі, – говорить він. 

Логотип карти вигадав Руслан. Кінь на шахівниці, каже, фігура непередбачувана. А назва Deep state – американський термін, який означає певну тіньову силу, яка непублічно керує державою, і не дає державі повернути не туди. 

 А найкращі ознаки довіри – численні подарунки від військових та довіра українців, які регулярно скидають гроші на волонтерські проєкти.

– Якщо говорити про довіру,  у березні нам уже люди почали скидати кошти на волонтерку. Тоді ми дали клич, що нам треба закрити запит, і побачили, що гроші нам кидають навіть ті читачі, які нічого не знали, про наше прохання.

Найголовніше, кажуть, для них – бути корисними. А мрія – потрапити на ті звільнені і недоступні поки точки, розташування яких вони так акуратно наносять.

Читайте також

Онлайн-карта бойових дій в Україні: де точаться бої на 13.11.2023

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 9688
Опубліковано: 13.11.23