Dark mode


A+ | Скинути | A-
Зустріч Байдена і Сі Цзіньпіна: про що говорили й до чого домовились лідери країн
Зустріч Байдена і Сі Цзіньпіна: про що говорили й до чого домовились лідери країн
Президент США Джо Байден провів переговори з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. Вони домовились відновити військову комунікацію і співпрацювати в боротьбі з наркотиками.

Про це повідомляє CNN.

Байден назвав переговори “конструктивними і продуктивними”

Відповідаючи на запитання, чи довіряє він Сі, Байден сказав: “Довіряй, але перевіряй, як каже стара приказка. Саме так я і роблю”, охарактеризувавши відносини між США і Китаєм як “конкурентні”.

Байден зазначив, що його відповідальність полягає в тому, щоб зробити відносини між країнами раціональними і керованими, щоб вони не призвели до конфлікту.

Президент США висловив упевненість у необхідності знаходження спільних інтересів і наголосив, що готовий працювати в цьому напрямку. Він відзначив розбіжності з лідером Китаю, але вказав на його чесність.

Байден також повідомив, що лідери домовилися про взаємну готовність відповідати на телефонні дзвінки один одного.

– Під час чотиригодинного саміту домовилися про обмеження потоку фентанілу, відновлення військового зв’язку і спільну роботу над штучним інтелектом, – йдеться у повідомленні.

Байден заявив, що згода Китаю на скорочення хімічних речовин-прекурсорів фентанілу “врятує життя”, і сказав, що цінує прихильність Сі в цьому питанні.

Окрім того, під час зустрічі Байден підняв питання прав людини. Він обговорив з Сі питання, що викликають занепокоєння у зв’язку з діями Китаю щодо затриманих громадян США та “примусової діяльності в Південно-Китайському морі. Президент США висловив надію, що затриманих вдасться звільнити.

Сі Цзіньпін погодився з важливістю підтримувати зв’язки між країнами

Китайський лідер Сі Цзіньпін закликав Сполучені Штати “не планувати придушення або стримування Китаю”.

– Китай не має планів перевершити або змістити Сполучені Штати, і США не повинні планувати придушення або стримування Китаю. Обидві сторони повинні розуміти принципи і суть один одного, не створювати неприємностей і не перетинати кордони, (а натомість) більше спілкуватися, вести більше діалогу і дискусій, а також спокійно ставитися до розбіжностей і нещасних випадків, – сказав Сі Цзіньпін.

Китайські державні ЗМІ повідомили, що на зустрічі обидва лідери “підкреслили необхідність взаємної поваги, мирного співіснування, підтримання комунікації та запобігання конфліктам”.

Обидві країни домовилися відновити військову комунікацію на високому рівні і співпрацювати в боротьбі з наркотиками, а також відновити зустрічі між міністерствами оборони і морською міліцією.

Сі Цзіньпін закликав США припинити озброєння Тайваню і підтримати “мирне возз’єднання” Китаю.

Китайський лідер також назвав американо-китайські відносини “найважливішими двосторонніми відносинами у світі”.

За його словами, історично американсько-китайські відносини “ніколи не були гладкими, тим не менш, вони продовжують рухатися вперед, незважаючи на перипетії та повороти”.

Сі додав, що “планета Земля досить велика, щоб обидві країни могли досягти успіху, а успіх однієї з них відкриває можливості для іншої”.

– Для двох великих країн, таких як Китай і Сполучені Штати, повернутися спиною один до одного – це не варіант. Для однієї сторони нереально переробити іншу, а конфлікт і конфронтація мають нестерпні наслідки для обох сторін, – сказав Сі Цзіньпін.

Востаннє Байден і Сі Цзіньпін бачились на полях саміту G20 у листопаді 2022 року, а до США лідер КНР не приїжджав останні чотири роки, передусім через пандемією коронавірусу.

Читайте також

Без допомоги США Україна опиниться у “небезпечному становищі” – конгресмен

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 26181
Опубліковано: 16.11.23