Dark mode


A+ | Скинути | A-
Студентам можуть дозволити виїжджати з України
Студентам можуть дозволити виїжджати з України
Президент Володимир Зеленський доручив опрацювати виїзд студентів за кордон, але не всіх.

 

Студентам та науковцям не мобілізаційного віку можуть дозволити виїзд за кордон. Доручення опрацювати це питання глава держави Володимир Зеленський дав Міністерству освіти і науки, повідомила пресслужба Офісу президента.

В п’ятницю, 17 листопада, український лідер зустрівся зі студентами та викладачами Маріупольського державного університету, який у квітні 2022 року відновив роботу на базі одного зі столичних вишів. Під час цієї зустрічі студенти підняли питання про спрощення процедур їхнього виїзду за кордон для навчання та стажування.

 

“Окремі програми, за якими люди немобілізаційного віку, науковці для розвитку або здобуття знань, які потрібні Україні… Я вважаю, що Міністерство має опрацювати й дати вам змогу принести ці знання в Україну”, – сказав на це Зеленський.  

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий у Facebook повідомив, що за дорученням президента його відомство зараз “шукає рішення проблеми виїзду за кордон студентів немобілізаційного віку в межах академічної мобільності”.  

Як відомо, 24 лютого 2022 року через повномасштабне російське вторгнення в Україні було запроваджено воєнний стан, який серед іншого забороняє виїзд з країни чоловікам у віці від 18 до 60 років. 

 

Спочатку студенти, аспіранти та докторанти, зараховані до навчання у закордонному виші, мали можливість виїхати за кордон, але у вересні минулого року їх позбавили такої можливості. Усе через масові випадки, коли при перетині кордону люди надавали фейкові довідки про навчання у закордонному виші.

 

У травні 2023 року Верховна Рада ухвалила закон, який знизив нижню планку для мобілізації з 27 до 25 років. Таким чином, “студенти не мобілізаційного віку”, про яких говорив Зеленський, це студенти у віці до 25 років.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Всі новини від: 1news.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 15782
Опубліковано: 17.11.23