Dark mode


A+ | Скинути | A-
На ЗАЕС стався витік води з п'ятого енергоблока, - МАГАТЕ
На ЗАЕС стався витік води з п'ятого енергоблока, - МАГАТЕ
На тимчасово окупованії росіянами Запорізькій АЕС стався витік борованої води з теплоносія першого контуру п'ятого енергоблока. Радіоактивності в другому контурі охолодження, куди стався витік, не виявлено.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Міжнародного агентства ядерної енергії (МАГАТЕ).

За їхньою інформацією, експертів поінформували про те, що у контурі вторинного охолодження одного з парогенераторів реакторного блоку №5, який наразі перебуває в стані "гарячої зупинки", виявили бор.

"Борована вода використовується в первинному теплоносії для підтримки ядерної безпеки", - йдеться у повідомленні.

Тим не менш, після перевірки з'ясувалось, що вміст бору у другому контурі охолодження залишається в межах норми, радіоактивності там не виявлено. Росіяни відповіли на це рішенням продовжити тримати енергоблок №5 в режимі "гарячої зупинки", що "буде переоцінено після того, як почнуть працювати всі котельні, що використовуються для опалення в сусідньому місті Енергодар".

Ситуація на ЗАЕС

Нагадаємо, 16 листопада в "Енергоатомі" заявили, що на ЗАЕС внаслідок дій інтервентів на 5-му енергоблоці триває витік реагентів з першого контуру в другий.

Додамо, що 14 листопада на станції стався частковий блекаут - було знеструмлено енергоблок №6 ЗАЕС, потім запустилися дизель-генератори та системи безпеки. У такому режимі блок перебував 90 хвилин.

Нагадаємо також, що раніше в Міненерго повідомили, що ситуація на ЗАЕС погіршується. Як заявив міністр Герман Галущенко, станція вже понад рік не працює.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Всі новини від: rbc.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 17545
Опубліковано: 19.11.23