Dark mode


A+ | Скинути | A-
Ризики творчості: учені з’ясували, що фокусники менш схильні до психічних розладів
Ризики творчості: учені з’ясували, що фокусники менш схильні до психічних розладів
Дослідження фокусників по всьому світу, проведене факультетом психології Університету Аберістуїта у Великій Британії, свідчить, що ілюзіоністи можуть бути менш схильні до проблем із психічним здоров’ям, ніж інші творчі люди та населення загалом.

Вивчили 200 фокусників

У дослідженні було виміряно психопатологічні риси майже 200 фокусників. З’ясувалося, що ілюзіоністи набрали значно нижчі бали, ніж творчі люди інших типів.

За словами вчених, експеримент показав, що незважаючи на те, що робота фокусників пов’язана з ілюзією занурення в таємницю, вони мали менше шансів зазнати незвичних переживань, як-от галюцинації або когнітивна дезорганізація.

Читайте також

Війна та психіка: як вийти зі стану апатії

Імпульсивний нонконформізм

– Дослідження показують, що у фокусників не спостерігається більш високого рівня психічних розладів і що зв’язок між творчістю і психопатологією складніший, ніж вважалося раніше, – зазначив керівник наукової роботи Гіл Грінгросс.

За словами вченого, фокусники набрали низькі бали за імпульсивним нонконформізмом, рисою, що пов’язана з антисоціальною поведінкою та низьким самоконтролем.

Виклик загальноприйнятим уявленням

Грінгросс зазначив, що ця риса цінна для багатьох творчих груп, як-от письменники, поети і коміки, чиї дії часто бувають різкими і кидають виклик загальноприйнятим уявленням.

Фокусники ж, за його словами, можуть бути настільки ж новаторськими і розсовувати межі можливого. Однак багато хто з них виконує знайомі трюки або їхні варіації, не відчуваючи необхідності в інноваціях.

Точність – важлива частина магії

Дослідники припускають, що профілі психічного здоров’я фокусників аналогічні профілям математиків і вчених, тому що точність – важлива частина магії.

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 11747
Опубліковано: 20.11.23