Dark mode


A+ | Скинути | A-
Посол США при ООН порівняла Путіна зі Сталіним
Посол США при ООН порівняла Путіна зі Сталіним
Постійний представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд порівняла президента РФ Володимира Путіна з радянським диктатором Йосипом Сталіним, який влаштував Голодомор в Україні, убивши мільйони людей.

Про це Томас-Грінфілд заявила під час виступу у вівторок на засіданні Ради з питань нацбезпеки Білого дому.

– Цього місяця виповнюється 90 років від дня Голодомору, що в перекладі означає “смерть від голоду”. Смерть від голоду. Мільйони українських жінок, чоловіків, дітей загинули через жорстку і репресивну політику сталінського режиму. Через рукотворний, навмисний голод. Це стало повчальним прикладом того, що відбувається, коли ми дозволяємо жорстокості й тиранії залишатися безконтрольними, – нагадала вона.

При цьому вона згадала про президента Росії Володимира Путіна, який лише “надихнувся” жахами Голодомору.

– Як і Сталін, Путін використовував продовольство як зброю війни. Як і Сталін, Путін наслав голод і смерть на Україну. І давайте прояснимо: Росія веде війну не тільки проти населення України та її продовольчого забезпечення. Вона також веде війну проти вразливих людей у всьому світі, які залежать від експорту продовольства з України, – заявила вона.

Вона наголосила, що США знають про те, як Росія посилює проблему відсутності продовольчої безпеки у світі.

– До повномасштабного вторгнення Росії Україна була одним із провідних виробників і експортерів сільськогосподарської продукції. Однак виробництво пшениці в Україні на 35% нижче довоєнного рівня. Чому? Тому що Росія краде українське зерно, саботує сільськогосподарські угіддя, обстрілює сільськогосподарську інфраструктуру та портові міста України, – заявила Томас-Грінфілд.

Вона нагадала, як унаслідок однієї з російських атак було знищено 60 тис. тонн зерна, якого, за даними ВПП ООН, вистачило б для того, щоб прогодувати понад 270 тис. осіб протягом року.

– Незважаючи на ці безперервні атаки, український народ вистояв. І вони продовжують залишатися маяком надії для найуразливіших людей у світі. Українські фермери продовжують збирати врожай навіть перед обличчям серйозної небезпеки, – підкреслила посол США в ООН.

Читайте також

Український зерновий коридор: судна Румунії та Болгарії почали розмінування Чорного моря

Дипломат нагадала, як протягом тривалого часу зерно йшло у світ через механізм Чорноморської зернової ініціативи, яка здійснювалася за посередництва ООН і Туреччини.

– Понад 60% пшениці, що експортується в рамках цієї ініціативи, спрямовували в країни, що розвиваються, зокрема в країни, яким загрожує гострий голод і недоїдання. Однак Росія вирішила в односторонньому порядку розірвати цю угоду, не маючи на те підстав і не зважаючи на потреби країн, що розвиваються, – сказала вона.

Лінда Томас-Грінфілд додала, що попри це Україна не зупинилася. А навпаки, створила чорноморський зерновий коридор для проходу суден і робить усе можливе, щоб нагодувати світ.

– Росії це, зрозуміло, не подобається. Вона погрожує атакувати вантажні судна в портах Чорного моря. А на початку цього місяця з’явилися повідомлення про те, що Росія завдала удару по цивільному судну в порту Південний, – нагадала американський дипломат.

За її словами, такі дії РФ ставлять під загрозу безпеку судноплавства та комерційну діяльність. Тому, заявила вона, “ми всі повинні закликати Росію до дотримання своїх міжнародно-правових зобов’язань і поваги до свободи судноплавства”.

Вона наголосила, що президент Путін розраховує, що в США заціпеніють від жахів, які творять його війська.

– Вбивства, тортури, зґвалтування та інші форми сексуального насильства. Невибіркові атаки на цивільну інфраструктуру. Незаконна насильницька передача і депортація дітей України в Росію і на окуповані Росією території, а також вивезення дітей з окупованих Росією територій до Білорусі, – перерахувала Томас-Грінфілд російські військові злочини.

За її словами, Путін сподівається, що з огляду на те, скільки перед США є криз – у Судані та Сирії, у ДРК та Ємені, в Ізраїлі та Газі, – офіційний Вашингтон забуде про “тяжке становище українського народу”.

Постпред США при ООН наголосила, що Сполучені Штати “не повинні дозволити Росії зневажати Статут ООН”.

– Ми не повинні дозволити Росії безкарно скоювати військові злочини. І ми не повинні дозволити Росії продовжувати робити з продовольства зброю і завдавати Україні стільки болю і страждань, атакуючи критично важливу інфраструктуру України напередодні холодної і темної зими, – сказала вона.

Вона закликала всіх присутніх разом підтримати український народ настільки, наскільки це потрібно.

Читайте також

Вже 32-й штат США визнав Голодомор геноцидом українців – Маркарова

Джерело: USA mission to the UN

Фото: USA mission to the UN

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 14793
Опубліковано: 22.11.23