Dark mode


A+ | Скинути | A-
Apache в Україні змінить правила гри: що про них відомо
Apache в Україні змінить правила гри: що про них відомо
Apache – один із основних ударних гелікоптерів, що стоїть на озброєнні багатьох армій світу. Про його особливості та характеристики Факти ICTV дізнавалися у військового експерта Олександра Коваленка.

Apache: що відомо про особливості гелікоптерів

За словами експерта, гелікоптери Apache, як і будь-які інші ударні гелікоптери, мають доволі невелику дальність – до 480 км (2,5 години польоту). Тому для них потрібне розгортання майданчиків, захищених від ударів далекобійним ракетним озброєнням.

Крім того, Apache – це дуже дорога машина. Ціна за один сучасний гелікоптер для армії США сягає понад $60 млн, а для інших країн ціна зазвичай ще вища. Але висока вартість не зупиняє покупців, окрім США, Apache експлуатують у 15 країнах світу.

Призначення ударного гелікоптера Apache 

AH-64 Apache почали виготовляти ще в 70-х роках як супермобільний протитанковий засіб, який може знищувати бронетехніку поза зоною ураження противника. Гелікоптери пройшли низку модернізацій, які збільшили вогневі можливості та ефективність бойової машини.  

Найвідоміша версія Apache – AH-64D Longbow – відрізняється радіолокаційною станцією керування вогнем. Вона здатна відстежувати до 128 цілей й одночасно атакувати до 16. Ба більше, AH-64D Longbow може передавати дані про цілі іншим машинам і наводити їхні ракети.

Для гелікоптерів доступна додаткова система озброєння для ближнього бою – 30-мм автоматична гармата M230 з боєзапасом 1 200 снарядів, некеровані ракети, а для самооборони від повітряного противника – AIM-92 Stinger.

AH-64D Longbow – це не остання модернізація, з 2011 року машини проходять оновлення до версії AH-64E Guardian. Усі їхні можливості приховують, відомо лише те, що Apache навчився керувати безпілотниками та інтегрований в автоматизовані системи керування. 

Як Apache допоможе Україні на фронті

– Apache в Україні змінить правила гри, – стверджує британське видання Mirror. 

За його даними, чотири гелікоптери можуть за лічені секунди знищити цілий полк із 70 танків.

Гелікоптери мають багато модифікацій для того, щоб урізноманітнити ураження різних цілей. Це можуть бути досить потужні AGM-114 Hellfire – керовані ракети, які здатні вражати важкоброньовану техніку, наприклад, танки. Цей гелікоптер у змозі нести до 16 таких ракет або блоки з некерованими авіаційними ракетами Hydra 70, і цього арсеналу достатньо, щоб бути серйозною загрозою як для живої сили, так і для різної броньованої техніки.

Apache використовують як для патрулювання, так і для виконання повноцінних бойових завдань в умовах ведення бойових дій. 

– Серед тих гелікоптерів, які ми маємо на озброєнні, можна порівняти їх, наприклад, із МІ-24, але технічно й технологічно Apache досконаліші, і, окрім усього іншого, вони досить швидкі, – каже Коваленко. 

Максимальна швидкість — 365 км/год, що, на думку експерта, дає змогу досить ефективно розширити їхню зону діяльності.

Технічні характеристики Apache

Бойовий гелікоптер армії США Apache має нульову вразливість у разі влучання 12,7-міліметрової кулі на швидкості 490 м на секунду або мінімальне ураження у разі влучання 23-міліметровим фугасним снарядом. AH-64 Apache може продовжувати політ протягом пів години після влучання по будь-якій частині гелікоптера.

Технічні характеристики Apache AH-64D Longbow:

екіпаж: 2 людини;

діаметр головного гвинта: 14,63 м;

діаметр хвостового гвинта: 2,79 м;

довжина з обертовими гвинтами: 17,3 м;

довжина: 14,97 м;

висота: 4,66 м;

максимальна злітна вага: 10 433 кг;

потужність силової установки: 1 890 к. с. (1409 кВт);

крейсерська швидкість: 265 км/год;

практична стеля: 6,1 км;

бойовий радіус: 450 км.

Читайте також

F-18, Apache та Black Hawk. Україна передала США перелік бажаного озброєння – Reuters

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 26985
Опубліковано: 07.12.23