Dark mode


A+ | Скинути | A-
Кулеба оцінив наслідки відмови ЄС для України
Кулеба оцінив наслідки відмови ЄС для України
На порядку денному майбутнього “складного” засідання Європейської Ради буде “чотири конкретні питання”, пов’язані з Україною, повідомив міністр.

Можлива відмова Євросоюзу почати переговори з Україної через позицію Угорщини матиме “катастрофічні наслідки”, але не зупинить процесу розширення ЄС – наша країна все одно буде членом блоку. Про це сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у понеділок, 11 грудня.

“Я прийшов сюди з чітким посланням про готовність України зробити домашнє завдання, щоб розпочати переговори про вступ і рухатися до членства в ЄС. Ми також очікуємо, що Європейський Союз ухвалить рішення, яке оцінить зусилля, докладені Україною, і надасть моїй країні можливість розпочати переговори про вступ”, – заявив міністр у Брюсселі перед початком засідання Ради ЄС з питань закордонних справ, у якому він також візьме участь.

За словами Кулеба, на порядку денному майбутнього “складного” засідання Європейської Ради 14-15 грудня буде “чотири конкретні питання”, пов’язані з Україною:

про початок переговорів про вступ

про ухвалення механізму, що забезпечить фінансову стабільність України

про продовження фінансування Європейського фонду миру

про запровадження 12 пакета санкцій.

У Кулеби спитали, які можуть бути наслідки в разі, якщо в ЄС не буде єдності щодо цих питань

“Я думаю, що ставки дуже високі і для України, і для Євросоюзу. Для народу України це буде вкрай демотиваційне рішення, але і для Європейського Союзу це буде сигналом до стримування у сфері розширення… Я не маю жодного сумніву, що процес розширення триватиме, Україна буде членом ЄС”, – сказав Кулеба.

Що стосується Угорщини, то Кулеба висловив нерозуміння таких дій, бо Україна змінила законодавство про освіту та використання мови національних меншин, що раніше вмагав Будапешт. Також він відкинув звинувачення про корумпованість України.

“Ми знаємо, звідки взявся цей наратив, це крилата фраза, не підкріплена фактами”, – зазначив міністр.

Нагадаємо, 8 листопада Єврокомісія оприлюднила річну доповідь щодо розширення ЄС, в якій рекомендувала Європейській раді розпочати переговори про вступ з Україною і Молдовою.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна вже у грудні очікує на політичне рішення від Європейської ради. Але Угорщина планує заблокувати рішення ЄС.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Всі новини від: 1news.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 19849
Опубліковано: 11.12.23