Dark mode


A+ | Скинути | A-
Як зберігати мед в домашніх умовах, щоб він не зіпсувався та зберіг корисні властивості
Як зберігати мед в домашніх умовах, щоб він не зіпсувався та зберіг корисні властивості
Мед — справжнє джерело вітамінів і мікроелементів. Щоб надовго зберегти його цінні якості, потрібно знати, як правильно зберігати мед в домашніх умовах.

Як правильно зберігати мед вдома — способи та правила

Мед може зберігатися багато років без втрати харчових якостей. На пасіках це роблять у спеціальних бочках та холодних кімнатах, але й вдома можна зберегти всю його користь на тривалий час.

Зберігати мед у домашніх умовах дуже легко, головне знати основні правила:

Прохолодне місце

Зберігати мед краще у прохолодному місці, далеко від прямих сонячних променів. Ідеальні умови зберігання — кімнатна температура, але якщо повітря в будинку вище за 25 градусів, тоді мед краще прибрати в більш прохолодну комору. В жодному разі не зберігайте мед біля плити чи будь-яких тепловидільних приладів. Оптимальна температура для тривалого зберігання – від 5 до 10 градусів.

Щільно закрита тара

Для тривалого зберігання меду підійде будь-яка керамічна, скляна банка чи безпечний для харчових продуктів пластиковий контейнер. Тара обов’язково повинна мати герметичну кришку.

Дуже рідко можна зустріти мед, упакований в дерев’яну бочку чи подібну тару. Річ у тім, що для довготривалого зберігання підходять тільки ємності з верби. Хвойні та дубові діжки знищують весь аромат та смак меду.

— У металевих каструлях та жерстяних банках зберігати мед також не варто, оскільки така тара може окислюватися та ржавіти, що погубить цілющу якість продукту.

Фото: Pexels

Ставити мед у холодильник і заморожувати не потрібно. Низька температура призведе до затвердіння меду. Для того, щоб його скуштувати, доведеться нагрівати продукт, а це призведе до втрати корисних властивостей. У холодильнику зберігати мед найкраще, якщо ви маєте велику порцію продукту й хочете, щоб він не зіпсувався протягом багатьох років.

Якщо ви все ж таки поставили мед у холодильник і він став твердим, то для того, щоб зробити кристалізований мед рідким, достатньо помістити ємність у каструлю з гарячою водою та обережно перемішати.

Зверніть увагу: не варто перегрівати мед, бо він втратить колір та смак. З цієї ж причини не рекомендується нагрівати продукт у мікрохвильовці.

Слідкуйте за тим, щоб у мед не потрапляла вода. Використовуйте тільки суху ложку, інакше у тарі почнеться процес бродіння. Також не варто зберігати мед у вологих місцях, бо ця продукція швидко вбирає вологу і може зіпсуватися.

Медова продукція може вбирати сторонні запахи та аромати, тому не варто тримати ємність з медом поруч з продуктами, які мають різкий або специфічний запах.

У процесі зберігання мед може закристалізуватися, потемніти або розшаруватися. Але не варто хвилюватися — це природні хімічні процеси, пов’язані з його багатим складом.

Читайте також

Дракона консервами не задобрити: що не можна готувати на Новий рік 2024

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 16243
Опубліковано: 15.12.23