Dark mode


A+ | Скинути | A-
Близько 70% українців залишаться на Різдво у Польщі – опитування
Близько 70% українців залишаться на Різдво у Польщі – опитування
Понад дві третини громадян України (близько 70%) залишаться у Польщі на Різдво. Для більшості українців дорога додому неможлива або значно ускладнена через повномасштабну війну.

Половина українців (48%) святкуватимуть Різдво з сім’єю та родичами, які теж перебувають у Польщі. Про це йдеться в дослідженні Мігранти – Різдво в Польщі, проведеному Міграційною платформою EWL та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету.

Лише 13% українців планують поїхати додому на Різдво. Близько 2% опитаних відзначатимуть свята і вдома, і в Польщі.

В якій країні святкуватимуть Різдво

Більш ніж половина українців (54%) збираються відзначати найближчі свята за григоріанським або новоюліанським календарем, тобто 25 грудня.

Лише кожен десятий респондент (10%) планує святкування 7 січня за юліанським календарем. Майже кожен четвертий іммігрант (23%) має намір святкувати Різдво і в грудні, і в січні.

Коли планують святкувати Різдво – 25 грудня чи 7 січня

Майже половина українців (48%) святкуватиме Різдво в Польщі, бо їхні сім’ї та родичі перебувають у цій країні.

На рішення залишитися за кордоном під час свят впливає небезпека, пов’язана з повномасштабною війною в Україні, та складна дорога додому (відповідно 39% і 30%). Ще 35% українців працюватимуть під час різдвяних свят у Польщі.

Читайте також

У Польщі повідомили про найбільш затребувані професії у 2024 році: хто в переліку

Третина опитаних проведе Різдво в Польщі з родичами, які теж перебувають у цій країні. Ще 11% – зі знайомими поляками, близько 17% – зі знайомими земляками.

Кожен п’ятий телефонуватиме чи спілкуватиметься онлайн з близькими, які не живуть у Польщі. Кожен десятий проведе свята на самоті.

Як планують провести Різдво в Польщі

Якщо говорити про мігрантів усіх національностей, які живуть і працюють у Польщі, більш ніж кожен четвертий іноземець (28%) проведе Різдво в Польщі зі своєю родиною, яка залишиться в нашій країні.

Варто зазначити, що в грудні 2020 року лише 12% іммігрантів заявили про відзначення свят у Польщі з родиною. Водночас 12% респондентів мають намір святкувати з польськими друзями та знайомими.

– Іноземці становлять 6,5% усіх працівників у Польщі. Ми раді, що відсоток іммігрантів, які проводять Різдво в Польщі з польськими друзями, збільшився майже вдвічі. Однак, як показує дослідження, частка іммігрантів, які проводять свята на самоті, теж подвоїлася.

Як і в попередні роки, ми звертаємося до роботодавців, які працевлаштовують іммігрантів, з проханням пам’ятати про тих, для кого прийдешні свята будуть позначені не лише надією, а й сумом через розлуку з близькими чи тугою за рідним краєм, – прокоментував результати дослідження очільник правління Міграційної платформи EWL Анджей Коркус.

За словами директора Центру Східноєвропейських студій Варшавського університету Яна Маліцького, це змушує задуматися над тим, як Польща може краще інтегрувати людей з інших країн і культур у суспільство.

– Порівняно з 2020 роком збільшився відсоток мігрантів, які привезли до Польщі свої родини та перенесли сюди центри своїх життєвих інтересів. Багато в чому через біженців, які тікали від війни в Україні, – зазначив Маліцький.

Для 28% опитаних українців – це буде перше Різдво, яке вони святкуватимуть у Польщі. Більше третини (35%) вдруге перебуватимуть у Польщі під час різдвяних свят, ще 18% – втретє.

Майже кожен п’ятий українець (близько 19%) вже понад три рази перебував у Польщі у різдвяний період.

Які емоції та почуття супроводжують у різдвяний період

У контексті емоцій, які відчувають іноземці в передріздвяний період, особливе значення має надія, яку вказали майже половина респондентів (43%).

Кожен четвертий іммігрант (25%) почувається оптимістично. Опитані іноземці однаково вказували на радість (22%), любов (22%) і мир (21%).

Варто зазначити, що аж 23% іноземців зізналися, що сумують у різдвяний період, а 16% – відчувають тривогу.

Опитування Мігранти – Різдво в Польщі провели протягом 30 листопада – 11 грудня 2023 року Міграційна платформа EWL, Фундація підтримки мігрантів на ринку праці EWL та Центр Східноєвропейських студій Варшавського університету.

У дослідженні взяли участь 506 громадян України, Білорусі, Росії, Грузії, Вірменії, Молдови, Узбекистану, Казахстану, Таджикистану, Боснії та Герцеговини, які працюють або навчаються в Польщі. З них 419 опитаних є громадянами України.

Читайте також

У Польщі знову збільшується кількість українських біженців – причина

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 18778
Опубліковано: 20.12.23