Dark mode


A+ | Скинути | A-
Новий розстріл полонених солдатів ЗСУ. Що відомоСюжет
Новий розстріл полонених солдатів ЗСУ. Що відомоСюжет
В Офісі генерального прокурора повідомили, що у грудні російські військові розстріляли біля Роботино Запорізької області трьох українських військовополонених.

 

Росія продовжує систематичні страти українських військовополонених. У жовтні у своєму звіті ООН повідомила про шість таких випадків. Страта росіянами порушує статтю 3 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. В Офісі генерального прокурора повідомили, що у грудні російські військові розстріляли біля Роботино Запорізької області трьох українських військовополонених. Розпочато розслідування.

 

Подробиці

 

За даними слідства, військові армії РФ під час бойового зіткнення із Силами оборони України взяли в полон трьох українських захисників. За годину окупанти їх розстріляли, а відео страти з’явилося в Інтернеті.

 

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством – ч. 2 ст. 438 КК України.

 

“Ворог цинічний, жорстокий та безжальний. Він не дотримується норм міжнародного гуманітарного права. Женевські конвенції для нього — папірці, які нічого не значать”, — прокоментував те, що сталося український омбудсмен Дмитро Лубинець.

 

Він також закликав партнерів України не просто бути стурбованими, а діяти.

 

“Такі страти — це не поодинокий випадок, який сколихнув не лише все українське суспільство, а й міжнародне співтовариство. Просто “бути стурбованими” у таких випадках – мало і безрезультатно! Світ має всіляко сприяти тому, щоб військові злочинці на всіх рівнях понесли відповідальність”, – підсумував Лубинець.

 

 

Далеко не вперше

 

Місія ООН задокументувала шість нових випадків страт українських військовополонених. У звіті організації сказано, що у вересні 2022 року член пов’язаного з Росією збройного угруповання застрелив українського військовополоненого, який настав на міну після того, як окупанти змусили його виконувати небезпечну роботу біля лінії фронту. Іншого українського військовополоненого застрелили, коли він відмовився виконувати таку саму роботу. За даними ООН, військовополонених змушували носити важкі вантажі на російські позиції на передовій та евакуювати поранених окупантів, вони потрапляли під обстріл без амуніції. Таке поводження росіян із військовополоненими порушує положення Третьої женевської Конвенції.

 

9 березня 2022 року після захоплення села Слобода на Чернігівщині окупанти захопили в полон двох українських військових. 31 березня було виявлено їхні тіла з вогнепальними пораненнями.

 

В ООН дійшли висновку, що відео із розстрілом російськими окупантами українського військового після слів Слава Україна також є справжнім.

 

Загалом місія ООН заявила, що з 24 лютого 2022 року зафіксувала страти чи тортури до смерті 21 українського військовополоненого.

 

Обмінів немає, катування є

 

Станом на середину листопада повідомлялося, що у російському полоні перебувають 4337 українців. Серед них 3574 військових та 763 цивільних осіб. Громадських обмінів полоненими був досить давно. Останній публічний обмін відбувся ще на початку серпня цього року.

 

“Дуже часто ми обмінюємо військовополонених не так голосно, не так публічно. Скажу відверто – міняємо просто на полі бою. Коли ми маємо 10 їхніх полонених, а в них є кілька наших хлопців — ми міняємо. Це по-різному буває”, – розповідав Володимир Зеленський.

 

За словами президента, трек з обміну військовополонених незабаром “відкриється”, зараз влада України працює над поверненням “досить непоганої кількості” українських полонених.

 

“Я розумію біль рідних. Цей трек працює, він справді сповільнився з причин з боку РФ, але ці причини є дуже конкретними”, — зазначив Зеленський.

 

При цьому в Офісі Генпрокурора повідомляють, що близько 90% українських військовополонених пройшли через тортури, зґвалтування, загрозу сексуальному насильству чи інші форми жорстокого поводження.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Всі новини від: 1news.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 18067
Опубліковано: 27.12.23