Dark mode


A+ | Скинути | A-
Масований обстріл України, ракета РФ в небі Польщі та Зеленський в Авдіївці: головні новини 29 грудня
Масований обстріл України, ракета РФ в небі Польщі та Зеленський в Авдіївці: головні новини 29 грудня
Росія здійснила один з наймасованіших обстрілів низки областей України. Під ударами були Київ, Київщині, Дніпро, Одеська область, Запоріжжя, Сумщина, Львів та інші населені пункти. Загалом, ворог випустив по Україні 158 повітряних цілей, 114 з яких вдалось збити силами протиповітряної оборони.

Разом з тим, президент Володимир Зеленський приїхав із неанонсованим візитом до однієї з найзапекліших точок фронту – до Авдіївки.

Про ці та інші головні події 29 грудня в Україні та світі читайте в дайджесті на Фактах ICTV.

Масований обстріл України

В ніч проти 29 грудня Росія почала запускати дрони типу Shahed-136/131 по Україні. Вже під ранок п’ятниці Росія вдарила по Україні комбінованою атакою: били ракетами та дронами. Вибухи лунали в Києві, а також Київській, Одеській, Дніпропетровській, Львівській, Харківській, Запорізькій, Сумській та інших областях.

Загалом, протягом масованого нальоту росіян було застосовано 158 повітряних засобів, ударні безпілотники та крилаті ракети. Українським силам ППО вдалось знищити 27 Шахедів і 87 крилатих ракет.

Станом на вечір 29 грудня відомо про понад 30 загиблих та близько 150 постраждалих осіб від російського теракту.

Детальніше про наслідки масованої атаки росіян по Україні – читайте в матеріалі на Фактах ICTV.

Ракета РФ у небі Польщі

29 грудня повітряні кордони Польщі порушила російська ракета — одна з тих, якими РФ рано-вранці атакувала територію України, заявив на брифінгу начальник Генерального штабу Війська Польського генерал Веслав Кукула після отримання перших результатів розслідування.

— Усе свідчить, що саме російська ракета вторглася в повітряний простір Польщі. Ми підтверджуємо це на національному та союзницькому радарах, — зазначив він.

Попередньо повідомлялося, що до польського повітряного простору влетіла російська крилата ракета Х-22 або Х-101, яка потім знову залетіла в Україну і була збита протиповітряною обороною.

При знищенні ВДК Новочеркаськ загинуло 74 окупанти

У результаті знищення ВДК Новочеркаськ 26 грудня загинули 74 окупанти та 27 були поранені, пише СтратКом ЗСУ та публікує відповідний документ.

– Цю інформацію підтверджує лист головкома ВМФ РФ з пропозицією оголосити траур у місті Новочеркаськ у зв’язку зі смертю військових, – йдеться у повідомленні.

Лист, в якому оприлюднені втрати ворога, був призначений для російського військового командування, був оприлюднений українськими силами оборони.

Детальніше про лист та про наслідки для росіян після знищення ВДК Новочеркаськ – читайте в матеріалі.

У РФ активізували кампанію проти українців

Росія запланувала чергову гібридну кампанію, спрямовану проти України. Її мета – зруйнувати єдність всередині України через “регіональні розколи”, повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони.

— Наближені до Кремля аналітики підготували пропозиції вищому військово-політичному керівництву держави-агресора Росії для “ефективнішого” продовження війни проти України у 2024 році, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що однією із ключових проблем для терористів у Москві відзначають суспільний консенсус та стабільність України, попри нібито появу внутрішньополітичних суперечностей. Кремлівські “мозкові центри” сумно констатують, що “протестів в Україні немає та не буде”.

Однак, росіяни все ж намагаються зруйнувати єдність всередині країни, зокрема шляхом проведення кількох гібридних підривних кампаній поряд із продовженням інтенсивних бойових дій.

Які головні ключові цілі та заходи росіян в рамках кампанії – читайте на Фактах ICTV.

Зеленський в Авдіївці

Президент України Володимир Зеленський відвідав Авдіївку Донецької області.

– Відвідав позиції 110-ї окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка. Одна з найскладніших ділянок фронту. Подякував воїнам особисто, – написав він.

Крім того, голова держави проінформував, що обговорив з командиром оборонну ситуацію та основні потреби. Також Зеленський відзначив найкращих воїнів державними нагородами та вручив Золоту Зірку Героя України молодшому сержанту Ігорю Тимощуку.

Глава держави також відвідав шпиталь у Донецькій області, де відзначив нагородами поранених воїнів та лікарів.

Трампу заборонили балотуватись ще в одному штаті США

Американський штат Мен слідом за Колорадо заборонив Дональду Трампу балотуватися в президенти США під час первинних виборів (праймериз) від Республіканської партії.

Таке рішення ухвалила державна секретарка штату Мен Шенна Беллоуз.

Своє рішення вона пояснила 14-ю поправкою до конституції США, яка забороняє балотуватися учасникам заколоту. Як відомо, Трампа звинувачують у підбурюванні до дій, які спричинили штурм Капітолія у січні 2021 року.

– Я усвідомлюю, що жоден держсекретар ніколи не позбавляв кандидата в президенти доступу до виборчих бюлетенів на підставі третього розділу 14-ї  поправки. Однак я також пам’ятаю, що жоден кандидат у президенти ніколи раніше не брав участі в заколоті, – наголосила вона.

Водночас це рішення може бути оскаржене в суді штату, а потім у Верховному суді США.

Підсумки 2023 та прогнози на 2024

Факти ICTV зібрали головні підсумки та здобутки України та українців у 2023 році, а також зібрали найголовніші виклики на 2024 та поспілкувались з експертами, щоб зрозуміти, чого очікувати від наступних 12 місяців.

Які головні події були у 2023 році, і чи буде складнішим 2024 рік – читайте у великому аналітичному матеріалі на Фактах ICTV.

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 13115
Опубліковано: 29.12.23