Dark mode


A+ | Скинути | A-
Війна за небо. Яка мета ракетних ударів Росії?Сюжет
Війна за небо. Яка мета ракетних ударів Росії?Сюжет
Українські Сили ППО відбили наймасштабнішу в світі комбіновану ракетну атаку з застосуванням гіперзвукової зброї.

Вранці 2 січня Росія здійснила чергову масовану ракетну атаку по території Україні. Її особливістю стало те, що фактично вся сила удару припала на два міста – Київ та Харків.

Так, близько 6 ранку 16 бомбардувальників Ту-95МС випустили не менше 70 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55. А із 7:30 було зафіксовано пуски десяти аеробалістичних ракет Кинджал із винищувачів МіГ-31К. Також росіяни атакували із моря трьома крилатими ракетами Калібр, а з півночі – 12-ма балістичними ракетами типу Іскандер-М/С-300/С-400.

Таким чином сьогоднішній удар – це наймасштабніша в світі комбінована ракетна атака з застосуванням гіперзвукової зброї. Яку мету зараз переслідують окупанти – далі в сюжеті.

Наслідки удару в Києві та області

Як повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний сили ППО ліквідували 72 із 99 ракет різних типів. В свою чергу голова правління фонду Повернись живим Тарас Чмут додав, що жодна країна світу ніколи не воювала з подібною зброєю і ніколи не відбила таку атаку.

Незважаючи на неймовірну роботу українських військових, у Києві зафіксовані падіння уламків у восьми з десяти районів столиці: Шевченківському, Оболонському, Печерському, Подільському, Солом’янському, Святошинському, Дарницькому та Деснянському.

Зокрема, найбільш серйозні збитки в Солом’янському районі, де уламки ракети впали поруч із багатоповерхівками. В результаті загорілось два будинки, більше 30 людей отримали поранення. Є й загибла 81-річна жінка. З будинку, який частково зруйновано, рятувальники евакуювали понад 130 осіб.

Окрім цього пожежа сталася ще в одній багатоповерхівці на Оболоні, а у мікрорайоні Бортничі пошкоджені десятки приватних житлових будинків та будівлю церкви.

У Подільському районі в результаті падіння уламків загорівся склад, перебило газову трубу, також зайнялися два автосалони, повністю згоріли 29 машин, ще 5 пошкоджено.

Загалом, в результаті удару в столиці станом на 13:50 загинуло двоє людей, 48 осіб постраждало.

Щодо Київської області, то тут також пошкоджено багато будинків та автомобілей. Під удар потрапили Бориспільський, Бучанський, Фастівський райони – там загинуло двоє людей, чоловік та дружина.

У місті Вишневе пошкоджені 11 багатоквартирних будинків. Наразі вже готові приміщення для тимчасового розміщення мешканців пошкодженого житла.

Атака на Харків

Перший вибух у місті пролунав о 07:30. Другий – о 07:37, третій – о 07:41, четвертий – о 07:56. Основний удар прийшовся по Шевченківському районі Харкова.

Одна з ракет влучила поблизу житлового будинку, в результаті 52 людини зазнали поранень, з яких шестеро – діти. Також загинула 91-річна жінка, у березні їй мало виповнитися 92 роки. Загалом в Харкові пошкоджений 41 житловий будинок та адмінбудівля.

Окрім цього на магістральному газопроводі стався вибух, його локалізували. Також пошкоджені тепломережі, шість будинків залишаються без опалення.

“Дуже серйозні руйнації, які є. Дуже багато розтрощених будинків. Є будинки, які дуже серйозно постраждали. Також постраждали адміністративна будівля, магістральні газопроводи, був певний вибух газу у Харкові. Витік газу був після прильоту по центральній частині міста”, – розповів міський голова Ігор Терехов.

Хочу сказати, що це справжній геноцид проти української нації, народу і проти нас усіх”, – додав він.

Яка мета окупантів?

Спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат зазначив, що сьогоднішню атаку можна порівняти з російським ударом 29 грудня, коли під ударом опинилися Київ, Харків, Дніпро, Одеса, Львів, Запоріжжя та інші міста

Нинішній удар, так як і попередній, був комплексним: спершу в розвідку окупанти запустили “шахеди”, а потім крилаті ракети зі стратегічних бомбардувальників.

За словами військових експертів, саме таким чином росіяни намагаються вирахувати позиції українських сил ППО. Тобто головна мета теперішніх ударів – це “полювання” за українськими системами, а також намагання їх “стомити”.

“Практично всі ці терористичні атаки починалися саме з нальотів дронів-камікадзе Shahed-131/136… Дрони-камікадзе застосовуються російськими окупантами не тільки як засіб ураження, але і як елемент, що розкриває і виснажує ППО, розосереджує увагу за допомогою постійного маневрування в повітряному просторі”, – зазначив військовий експерт Олександр Коваленко.

За його словами, РФ вдалося синхронізувати пуски і траєкторії маршрутів таким чином, щоб їхні безпілотники залишалися в небі якомога довше. Мета полягала в тому, щоб максимально скоротити проміжок часу між знищенням останнього дрона-камікадзе і заходом в повітряний простір України перших ракет.

Окремо експерт зазначив, що РФ очікувано використала для повітряної атаки різні засоби ураження. Крім дозвукових крилатих ракет, ми також бачили балістику, гіперзвукові Кинджали, а також допоміжні Х-59 і протирадіолокаційні Х-31П і С-300. Відповідна комбінація змушує Україну застосовувати різні алгоритми перехоплення.

“З урахуванням спроб виснажити їх нальотами дронів-камікадзе, з мінімальним часовим проміжком для перезарядки, підвищують шанси прориву і завдавання ударів”, – пояснив експерт.

Коваленко робить досить неприємний висновок: “Схоже, армія РФ відійшла від “заїждженої” практики удару ракетами (уніфіковану номенклатуру застосування ракет Україна спостерігала восени 2022 року – тоді ворог робила ставку на ракети Х-101/555, як на засоби завдавання соснового удару). Тепер окупанти починають атаки з нальоту дронів-камікадзе і “закріплюють” їх комбінацією різної номенклатури ракетного озброєння. Слід очікувати, що ворог буде дотримуватися цієї системи і надалі”.

“Очевидно, що Росія готувалася до новорічних ракетних ударів заздалегідь, причому це “заздалегідь” розтягнулося на місяці… Все це не формується і не розраховується “на колінках” за один день”, – підсумував Коваленко.

Таким чином, як зазначив Коваленко, ключовим питанням зараз постає “битви за небо” – скільки ракет для ППО є ще в України і чи зможуть західні партнери швидко покрити потреби ЗСУ.

Водночас Юрій Ігнат заспокоїв українців і вважає, що все ж таки теперішні дії Росії мають чисто психологічну мету. Кремль намагається залякати українців, вразити певні об’єкти, а також прагне показати своєму населенню “доблесть російської армії”, додає він.  

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Всі новини від: 1news.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 15727
Опубліковано: 02.01.24