Dark mode


A+ | Скинути | A-
Атаки Росії: скільки ракет не долітає до УкраїниСюжет
Атаки Росії: скільки ракет не долітає до УкраїниСюжет
Одна з російських ракет, що сьогодні летіла на Київ, ударила по селу у Воронезькій області.

Під час масованої ракетної атаки на Україну російські війська вдарили по власному селу у Воронезькій області. Місцева влада Петропавлівки відразу заявила про “аварійне падіння боєприпасу” та відсутність жертв. Проте на відео, опублікованих в соцмережах, видно, що ракета знищила як мінімум одну вулицю в населеному пункті.

Наслідки: руйнування та загиблі

Жителі Петропавлівки кажуть, що боєприпас впав приблизно о 8.38 за місцевим часом (7.38 за Києвом). Саме тоді, коли Росія здійснювала пуски крилатих ракет з літаків Ту-95 МС з Воронезької області в напрямку України.

“Сьогодні зафіксоване аварійне сходження нашого боєприпасу в Острогозькому районі. Обійшлося без постраждалих, але руйнування зафіксовані, попередньо, у семи домоволодіннях”, – написав губернатор Воронезької області Олександр Гусєв.

Він скромно зазначив, що в результаті вибуху в селі пошкоджені вікна і покрівлі. Хоча на відео, яке зняли очевидці видно, що деякі будинки майже повністю зруйновані, на самій вулиці – вирви від вибуху.

 Соцмережі/ Вирва в селі Петропавлівка

Пізніше опозиційні російські пабліки повідомили, що внаслідок падіння ракети в селі Петропавлівка загинули 11 людей, із них троє дітей. Ще 21 особа отримала поранення. Окрім цього, за попередніми даними, в російському селі впала ракета Х-101 покращеної модифікації, яка не долетіла до України.

Від браку до диверсії

Пізніше Міноборони Росії визнало ракетний удар по власному селу. За їхньою версією, сьогодні близько 9 години ранку при виконанні польоту літака ВКС над населеним пунктом Петропавлівка у Воронезькій області “сталося позаштатне сходження авіаційного боєприпасу, постраждалих немає”.

“Пошкодження зазнали шість приватних будівель. Проводиться розслідування обставин того, що сталося. На місці працює комісія для оцінки характеру пошкоджень та надання допомоги у відновленні будинків”, – говориться в повідомлені.

На ситуацію відреагували і в Повітряних Силах ЗСУ. Там кажуть, що інцидент міг статися як через поспіх і виробничий брак, так і бути навмисним.

“Цілком можливо, що й похапцем виготовлений запас не до кінця опрацьований: є якийсь брак у виробництві. Крім того, не виключені й диверсії з боку самих льотчиків російської авіації, тому що ми продовжуємо роботу з внутрішнього розладу у військах. І є факти, коли переходили пілоти авіації на наш бік. Нам відомо, як відпрацьовує наша розвідка. Тому хочеться таки вірити, що десь у тих глибинах є і щось людяне, і, можливо, таким чином, щоб не брати гріх на душу, якийсь конкретний пілот так відпрацював”, – зазначила начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ.

Скільки ракет не долітають до України

Інцидент з ракетою у Воронезькій області не перший в РФ. Так, в квітні минулого року російський літак Су-34, який мав запустити ракету по Україні, впустив авіабомбу на Бєлгород. Тоді місцеві пабліки поширили фото та відео вирви шириною близько 20 метрів на одній з центральних вулиць міста.

Офіційні особи повідомляли лише про двох постраждалих мешканок Бєлгорода і декілька пошкоджених будівель. У Міноборони РФ, як і у випадку у Воронезькій області, тоді пояснили інцидент “позаштатним сходженням авіаційного боєприпасу”.

Сьогодні український економіст Анатолій Амелін заради цікавості просто порівняв статистику Міноборони РФ та українського Генштабу. Так, окупанти стверджують, що випустили по Україні 110 ракет. Згідно з даними командування ЗСУ, до нашої країни долетіли лише 83. Тобто, можна зробити висновок, що 27 ракет просто не долетіли до України.

Авіаексперт Валерій Романенко підтверджує, що така статистика може дійсно існувати і майже 20% російських ракет “залишаються” на території РФ.

“Пуски ж були над морем, а там кінці у воду. Не виключений такий варіант. Не виключений ще такий, що ракети попали в такі місця, де ще не виявлені. Ракета могла летіти і натрапити на радіоперешкоди або на малій висоті “знайшла” щось новеньке, наприклад щоглу… Ви ж бачите куди вони влучають у Києві – переважно у багатоповерхівки, яких немає на комп’ютерних картах”, – пояснив експерт в ефірі Radio NV.

Але загалом, за його словами, більшість боєприпасів все ж таки падають в Каспійське море.

“Для будь-якої західної країни – це скандал і розслідування, але в росіян, я думаю, це особливих хвиль не викличе. Але це показник. Показник того, що вони на ходу міняють технологічні ланцюжки ракет”, – додав Романенко.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Всі новини від: 1news.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 15904
Опубліковано: 02.01.24