Dark mode


A+ | Скинути | A-
Масовані атаки РФ по Україні 29 грудня і 2 січня, обмін полоненими, знищення Су-34: ключові події за тиждень
Масовані атаки РФ по Україні 29 грудня і 2 січня, обмін полоненими, знищення Су-34: ключові події за тиждень
Останній тиждень на території Україні був насичений різноманітними подіями. Російські окупанти завдали масованих ракетних ударів 29 грудня і 2 січня по різних мирних містах.

Проте українські воїни відповіли знищенням російського великого десантного корабля Новочеркаськ і винищувача – бомбардувальника Су-34 на аеродромі Шагол у Челябінську.

Президент України Володимир Зеленський відвідав Авдіївку Донецької області. Водночас окупанти намагаються поновити наступи на Бахмутському напрямку, тому там приділяють особливу увагу.

Що відбулося в Україні та світі за тиждень від 29 грудня 2023 року до 5 січня 2024 року – читайте у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Масовані обстріли України 29 грудня і 2 січня

Знищення ВДК Новочеркаськ і бомбардувальника Су-34 в РФ

Візит Зеленського до Авдіївки

Законопроєкт про мобілізацію

Ембарго на алмази з Росії

Масштабний обмін полоненими 3 січня

Удар по командному пункту РФ під Севастополем

Блокада на кордоні з Польщею

Ситуація на фронті

Масовані обстріли України 29 грудня і 2 січня

Армія Росії завдала масованих ракетних і дронових атак на території України протягом тижня. Наймасованіші обстріли припали на 29 грудня і 2 січня.

Удари РФ 29 грудня 2023 року

Прогриміли потужні вибухи у столиці, Київській, Одеській, Дніпропетровській, Львівській, Харківській, Запорізькій, Сумській та інших областях.

Відомо про 53 загиблих і 170 постраждалих осіб від російського теракту 29 грудня. Загалом протягом цієї доби окупанти випустили по Україні 36 дронів Shahed та 122 ракети різних типів.

Атака 2 січня 2024 року

А внаслідок атаки РФ 2 січня по столиці, Київській і Харківській областях загинуло сім людей, ще 130 осіб постраждали, серед яких є діти. РФ застосувала тактику комбінованої атаки за допомогою балістичних ракет Кинджал.

У Повітряних силах ЗСУ відзвітували, що у ніч на 2 січня РФ намагалася обстріляти Україну 35 ударними безпілотниками, а вже вранці почала комбіновану атаку 10 аеробалістичними Кинджалами, 59 крилатими Х-101/Х-555/Х-55 та трьома ракетами Калібр.

Чи були застосовані ракети КНДР?

Північна Корея в останні тижні почала передавати Росії балістичні ракети малої дальності. Іноземні журналісти повідомляли, що Іран може почати постачання цієї весни.

Незабаром у Білому домі заявили, що РФ уже запускала по Україні північнокорейські балістичні ракети. За їхніми даними, це нібито сталося 29 грудня і 2 січня.

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат поки не підтвердив інформацію про використання Росією балістичних ракет, які передала КНДР. За його словами, експерти мають перевірити уламки, тоді можна буде робити певні висновки.

У цей час українські захисники дали потужну відповідь російським окупантам, завдаючи ударів у відповідь на терористичні атаки РФ.

Читайте також

Не зупиниться сама: міністр Латвії про загрозу з боку РФ після закінчення війни в Україні

Знищення ВДК Новочеркаськ і бомбардувальника Су-34 в РФ

Великий десантний корабель Новочеркаськ в окупованій Феодосії після удару ракетами повністю вигорів і затонув. Вже 29 грудня стало відомо, що тоді загинули 74 окупанти та ще 27 були поранені.

А на день народження очільника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова стало відомо про знищення винищувача – бомбардувальника Су-34 на аеродромі Шагол у російському Челябінську.

У ГУР опублікували відео, як горить бойовий літак. В українській розвідці зазначають, що ворожий винищувач належав до складу авіаційного полку 21 змішаної авіадивізії Повітряно-космічних сил ЗС РФ.



Читайте також

Втрата кожного літака – серйозна: РФ через санкції скоротила виробництво Су-34

Візит Зеленського до Авдіївки

Президент України Володимир Зеленський відвідав Авдіївку Донецької області. Він прибув на позиції 110 окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка.

На його думку, це одна з найскладніших ділянок фронту. Президент відзначив найкращих воїнів державними нагородами та вручив Золоту Зірку Героя України молодшому сержанту Ігорю Тимощуку.



Законопроєкт про мобілізацію

В Україні триває обговорення скандального законопроєкту про мобілізацію. Нещодавно на засідання зібрався комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, під час якого приділили увагу статтям, які викликали найбільше питань у суспільстві.

Секретар комітету Роман Костенко припустив, що протягом тижня можуть ухвалити правки до нового законопроєкту. Проте поки не озвучено точних термінів, коли та в якому вигляді збираються приймати документ.

Читайте також

Загалом – понад 160 питань: коли у Раді розглянуть законопроєкт щодо мобілізації

Ембарго на алмази з Росії

Нещодавно запрацювала повна заборона на прямий імпорт до країн Європейського Союзу природних і синтетичних алмазів з Росії, а також ювелірних прикрас з діамантами.

Вже навесні набуде чинності європейське ембарго на російські алмази, оброблені в третіх країнах. Заборона діятиме з 1 березня до 1 вересня 2024 року, згідно з 12 пакетом санкцій проти РФ.

За інформацією експертів, країна-агресор має можливість заробляти на торгівлі алмазами від €3,7 млн до €4,6 млн кожного року.

Масштабний обмін полоненими 3 січня

Були і дуже радісні для українців події протягом тижня. Серед них – масштабний обмін полоненими 3 січня, коли вдалося повернути додому 230 наших людей.

Зокрема, йдеться про представників Збройних сил України, Національної гвардії, Військово-морських сил, прикордонниках та навіть цивільних, яких утримували в російському полоні.

Фото: Офіс президента

Серед звільнених з неволі є захисники Маріуполя, острова Зміїний, а також українці, які були на заводі Азовсталь. Загалом від початку повномасштабного вторгнення звільнили 2 828 захисників.

Читайте також

В ISW пояснили, чому РФ після 5-місячної перерви раптом погодилась на обмін полоненими

Удар по командному пункту РФ під Севастополем

Поблизу Севастополя українські захисники завдали удару по командному пункту з’єднання російських окупаційних військ.

Блокада на кордоні з Польщею

Протягом тижня польські фермери влаштовували блокаду кордону з Україною на контрольно-пропускному пункті Медика – Шегині. Згідно з анонсом, протести триватимуть до 3 лютого.

Читайте також

Блокада українського кордону: Польща готова прийняти всі вимоги від фермерів

Ситуація на фронті

На різних напрямках фронту ситуація залишається дуже складною. На Куп’янському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському, Запорізькому та Херсонському напрямках українські захисники відбивають наступи та штурмові дії російських окупантів.



Одна з найпозитивніших новин – просування ЗСУ в напрямку Вербового Запорізької області та покращення тактичного положення південно-східніше Новобахмутівки на Донеччині.

Речник командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо вважає, що росіяни планують захопити Часів Яр, щоб вийти на адміністративні кордони Донецької області. Тому на Бахмутському напрямку посилилися штурмові дії окупантів.

Читайте також

Чи планує РФ наступ на Харків: у ГУР та ОВА відповіли на статтю в The Telegraph

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 26482
Опубліковано: 05.01.24