Dark mode


A+ | Скинути | A-
П’ять країн ЄС попросили Єврокомісію запровадити мита на продукцію України
П’ять країн ЄС попросили Єврокомісію запровадити мита на продукцію України
Фото: MTI

Глава мінсільгоспу Угорщини Іштван Надь

Мінсільгосп Угорщини нібито побоюється, що український аграрний експорт “негативно впливатиме на європейський аграрний ринок”.

Міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини у спільному листі до Європейської Комісії закликали запровадити імпортні мита на українське зерно через демпінгові ціни на нього в “прифронтових” країнах. Про це повідомляє міністерство сільського господарства Угорщини.

“У спільному листі міністри сільського господарства прикордонних країн-членів ЄС іще раз закликають Європейську Комісію діяти так, щоб Брюссель міг знайти рішення і допомогти фермерам упоратися з ринковими потрясіннями, спричиненими українською сільськогосподарською продукцією”, – заявив голова угорського відомства Іштван Надь.

За його словами, в червні 2023 року фермери прикордонних країн зазнали суттєвих втрат. Тому міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини написали листа віцепрезиденту Європейської Комісії, єврокомісару з торгівлі Валдісу Домбровскісу та єврокомісару з сільського господарства Янушу Войцеховському.

Надь зазначив, що п’ять прикордонних країн входять до числа шести держав-членів ЄС, які можуть виробляти значно більше пшениці та кукурудзи, ніж їм потрібно, тому внесок їхніх фермерів у європейську продовольчу безпеку і стратегічну автономію ЄС має важливе значення.

“Брюссель має запровадити заходи, які захищають ринки країн-членів ЄС, що межують з Україною, і водночас надають їм можливість використовувати свій експортний потенціал. Однією з таких можливостей може стати запровадження митних зборів на найбільш чутливу сільськогосподарську продукцію”, – вважає угорський міністр.

Очільник угорського аграрного відомства також зауважив, що спільна позиція п’яти країн полягає в тому, щоб український аграрний експорт “не міг негативно впливати на європейський аграрний ринок”.

Надь стверджує, що інтереси угорських фермерів будуть “всіма силами захищені від українського демпінгового товару і сільгосппродукції, часто сумнівної якості”.

Як ми вже писали, в 2022/2023 маркетинговому році Україна експортувала майже 49 млн т зернових та зернобобових. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Всі новини від: 1news.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 18949
Опубліковано: 16.01.24