Dark mode


A+ | Скинути | A-
У Києві хірурги "Охматдиту" провели операцію зі збільшення об'єму грудної клітки
У Києві хірурги "Охматдиту" провели операцію зі збільшення об'єму грудної клітки
Як розповіли у медзакладі, хлопчик із рідкісним синдромом, який трапляється в одного зі 130 тисяч новонароджених, надійшов до "Охматдиту" у віці 1 місяця. 

Діти з цією недугою мають маленьку грудну клітку дзвіноподібної форми, яка обмежує роботу легень і заважає нормальному диханню, пояснюють в "Охматдиті". 

Перебіг хвороби дуже тяжкий, особливо якщо симптоматика розвивається у дітей до 1 року. Часто такі пацієнти помирають від дихальної недостатності та повторних пневмоній або стають залежними від апаратів штучного дихання.

Хірургічне лікування синдрому з’явилося у 1995 році. Це – атеральна торакальна експансія, яка дозволяє збільшити обʼєм обох половин грудної клітки. Ці операції є рідкісними й проводилися лише в декількох клініках США, Великої Британії та Італії.

Робити таке втручання маленькому пацієнту "Охматдиту" було ризиковано, адже він наймолодший із тих, чиї випадки були описані в фаховій літературі. 

Хлопчику проводили операцію у два етапи: у 1,5 місяця на правому боці, а в 2,5 місяці – на лівому.

"Суть операції полягає в тому, що послідовно пересікаються шість ребер у шаховому порядку. А потім зʼєднуються спеціальними металевими конструкціями таким чином, що з довгих сегментів двох ребер робиться одне вдвічі довше ребро. Внаслідок цього збільшується обʼєм грудної клітки", – пояснив хірург Євген Руденко.

За даними медичного обстеження, обʼєм грудної клітки хлопчика вдалося збільшити. Наразі у нього загоїлися післяопераційні рани й він тренується самостійно дихати. 

Читайте також: В столичному Охматдиті врятували 9-місячну дівчинку — операція на серці тривала майже добу

Всі новини від: khreschatyk.news

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 24914
Опубліковано: 16.01.24