Dark mode


A+ | Скинути | A-
Кадровий голод та безпека Чорнобильської АЕС – питання, що потребують негайного вирішення
Кадровий голод та безпека Чорнобильської АЕС – питання, що потребують негайного вирішення
Про це розповідає Славутич.Інфо.

За словами Володимира Удовиченко , цей рік буде ще складнішим від попереднього. Міський бюджет 2024 року значно зменшиться за рахунок відрахувань податків тепер уже не тільки військовослужбовців, а й працівників поліції та пожежно-рятувальної частини. Окрім того, реформування Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС» також завдасть збитків міському бюджету Славутича та й не тільки бюджету. І за це нашому місту варто поборотись. Адже ЧАЕС і Славутич – це одне ціле.

Про важливі питання, які стосуються підприємства Чорнобильська АЕС, зокрема питань безпеки, повідомив начальник відділу стратегічного планування ДСП «ЧАЕС», депутат Славутицької міської ради, командир Добровільного формування територіальної громади Славутича Дмитро Стельмах.

«У 2020 році відшкодовувалися видатки ПДФО з ЧАЕС більш, ніж 100 млн.грн.тарифної плати. У 2023 році ці видатки склали 70 млн.грн. На це відклало відбиток спочатку Ковід, потім широкомасштабне вторгнення. Зараз у мене є обґрунтовані побоювання, що новий менеджмент на ЧАЕС, який втілює задуми Державного агентства управління зоною відчуження»

«Останнім часом чисельність персоналу ЧАЕС регулювалась не скороченням, а прийомом. В 1986 році 80% персоналу станції було замінено. Прийшли на заміну люди у віці 30-35 років. І зараз, через 30-35 років, ці люди вже виходять на пенсію. Кількість працюючих регулювалась прийомом нових працівників. Під час воєнних дій людина не встигає оформиться на роботу і отримати бронь, бо за цей період її вже мобілізують фронт. Зараз відтік кадрів шалений. Багато людей залишилось за кордоном, і вони не поспішають повертатись. Такі фахівці також затребовані за кордоном, вони там легко працевлаштовуються. Ті умови, в яких зараз люди працюють, теж не сприяють працювати тут зараз. У нас назріває кадрова криза. Дуже важливе завдання зберегти тих людей, що у нас залишились… Також відтоку кадрів сприяє реорганізація на підприємстві. Наприклад, людям 60+ не будуть пропонувати продовжувати роботу. Таким чином, відбувається прискорений відтік кваліфікованого персоналу. Станція втратила можливість відтворювати можливість фаховий персонал необхідної кваліфікації»

Він назвав ще ряд важливих причин, які впливають в першу чергу на безпеку ЧАЕС. Серед зазначених причин недостатня наявність кваліфікованого персоналу на майданчику ЧАЕС, складна логістика, обмежена кількість місць у транспорті для доставки людей на підприємство і т.д. Нема перспективи. Тривалий час управляють підприємством т.в.о (тимчасово виконуючі обов’язки), і цей статус обмежує можливості керівника приймати важливі рішення. А подальший сценарій розвитку подій на станції, скоріше за все, нагадуватиме приклад Ігналінської АЕС, де всі роботи виконуються підрядниками.

Щодо питань персоналу Чорнобильської АЕС, доповів голова профспілкового комітету Богдан Сердюк.

«На підприємстві на кінець року працює 2385 штатних одиниць. За рік зменшилась чисельність працюючих на 134 людини. Звільнено 220, прийнято 86. В минулому році зменшення кількості працюючих було на 181 людину, тобто за два роки відбулося зменшення кількості працюючих на 12%. При рості тарифів фінансування залишається на тому ж рівні. А зарплата – це найбільша стаття видатків. Тому, звісно, намагаються економити на людях, навіть залазити до них в кишеню – вони ходять у відпустку за власний рахунок, зменшують премії і таке інше. А з іншого боку загальмований прийом на роботу, тому певний кадровий голод також є. З числа 2385 працівників приблизно 120 знаходяться у лавах ЗСУ і у 36 призупинені трудові договори з тими, хто виїхав за кордон. Там є певна процедура. Головна проблема людей – вахтовий метод. Зараз люди заїжджають на два тижні, де нема комфортних умов, діють певні обмеження, працюють по 10 годин, навантаження збільшилось, умови для відпочинку зменшились, довкола лише Чорнобильська зона Дорога на роботу триває від 6 годин. Не кожен може витримати таку тривалу дорогу. За роботу в таких умовах люди очікували збільшення заробітної плати. Але збільшення не виправдали очікування»

«Сьогодні безпека Чорнобильської АЕС – це проблема міжнародного співтовариства, це безпека Європи і безпека світу. Тому з урахуванням цього і проблем, які є, по тому ж персоналу, кадровій політиці, ми просимо міського голову Славутича Юрія Фомічева провести закриту нараду, із запрошенням тих, хто володіє питанням. На нараді відпрацювати всі необхідні заходи щодо забезпечення безпеки ЧАЕС та трудового колективу станції, який проживає в м.Славутич. Обов’язково розглянути забезпечення кадрового питання щодо забезпечення проєкту приведення об’єкту укриття до екологічно-безпечного стану, із залученням донорів, відпрацювання інфраструктури для вилучення поливо-утримуючих мас, а їх 200 т. Поки їх ніхто не забере – світ у безпеці. Не тільки Україна» підкреслив голова Громадської ради.

Всі новини від: khreschatyk.news

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 24069
Опубліковано: 17.01.24