Dark mode


A+ | Скинути | A-
Витік розмови німецьких військових може відтермінувати поставки Taurus в Україну – Дзюба
Витік розмови німецьких військових може відтермінувати поставки Taurus в Україну – Дзюба
Витік переговорів військових із Військово-повітряних сил Німеччини може вплинути на терміни поставок крилатих ракет Taurus в Україну, а згодом можуть бути оприлюднені й переговори між військовим керівництвом інших країн.

Про це в ефірі національного телемарафону Єдині новини заявив головний спеціаліст управління Стратегічних комунікацій Генерального штабу ЗСУ, полковник Тарас Дзюба.

Ракети Taurus для України

Він прокоментував витік інформації з прослуховуванням німецьких військових, які обговорювали поставку ракет Taurus в Україні та їх застосування проти Кримського мосту.

На думку Дзюби, витік в російські медіа цих обговорень військових з Німеччини може призвести до того, що питання поставок далекобійних ракет Taurus в Україні може бути відтерміноване.

– Це може відтермінуватися в часі. Беззаперечно, це будуть додаткові рішення та обговорення, можуть німці зачекати, поки відбудеться службове розслідування щодо витоку (інформації, – Ред.). Врешті решт нам доводиться чекати, – каже він.

Попри те, що канцлер Німеччини Олаф Шольц неодноразово казав, що не буде постачати Україні ракети Taurus, Дзюба каже, що офіційний Київ не скасовував це прохання до Берліна.

Прослуховування німецьких військових

Щодо самого витоку в російські ЗМІ переговорів німецьких військових щодо підтримки України, то тут спеціаліст управління Страткому ЗСУ вказує, що жодна країна від цього не застрахована.

– Тут не стільки якось себе неправильно повели німецькі офіцери, які брали участь в цій розмові з Німеччини, скільки той представник, який підключався з Сінгапуру. Скоріш за все, це було через незахищену wi-fi мережу, до якої може під’єднатись будь-яка країна, яка має відповідні підрозділи для дій в кіберпросторі. Тобто це один з найпростіших шляхів, – сказав він.

Разом з тим, полковник ЗСУ вказує, що у випадку, якщо під час зазначеної конференції в Сингапурі проходили переговори щодо поставок озброєння, то могли бути й інші витоки інформації.

– Це могло бути прослуховування багатьох країн. Було б цікаво подивитися. Я сумніваюсь, що російські спецслужби не прослуховували свого стратегічного партнера Китай. Оцей витік було б цікаво послухати, – сказав він.

Витік обговорення поставок Taurus в Україну

1 березня російські медіа опублікували в мережі запис конфіденційної телефонної розмови високопоставлених офіцерів Бундесверу. На записі чутно, як керівник ВПС Німеччини Інго Герхарц обговорює із підлеглими можливі поставки німецьких крилатих ракет Taurus в Україну. Також обговорюються можливості щодо завдання ударів цими ракетами по Кримському мосту.

У Сінгапурі паралельно із цим відбувалась виставка авіаційної промисловості Singapore Airshow, де були присутні високопоставлені військові з різних країн світу.

Міноборони Німеччини згодом підтвердило, що один з учасників німецької делегації з Військово-повітряних сил ФРН використовував незахищений канал зв’язку при обговоренні делікатних тем.

Читайте також

Після прослуховування німецьких ВПС Міноборони Німеччини захистило заяву Пісторіуса паролем “1234” – Bild

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 16234
Опубліковано: 05.03.24