Dark mode


A+ | Скинути | A-
Атаки по Одесі, Залужний-посол та знищення корабля РФ: головні новини тижня
Атаки по Одесі, Залужний-посол та знищення корабля РФ: головні новини тижня
Цього тижня Україна підписала з Нідерландами нову безпекову угоду, а Швеція приєдналась до Північноатлантичного альянсу, ставши 32-м членом НАТО.

Попри це, Російська Федерація продовжила завдавати ударів по українських містах і селищах. Так, ворог декілька атакував Одесу ракетами і Шахедами, що призвело до людських жертв.

Водночас колишнього головкома ЗСУ Валерія Залужного було призначено послом України у Великій Британії.

Про ці та інші головні події в Україні та світі за тиждень з 1 по 8 березня – читайте в матеріалі на Фактах ICTV.

Угода з безпеки з Нідерландами

Атаки по Одесі

Збиття російських Су-34

Знищення російського корабля Сергій Котов

Глобальний збій в Instagram і Facebook

Залужного призначено послом у Британії

Звернення Байдена до Конгресу

Загроза терактів у Москві

Швеція стала 32-м членом НАТО

Безпекова угода з Нідерландами

1 березня президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте у Харкові підписали двосторонню угоду про співпрацю у сфері безпеки.

Згідно з документом, передбачено €2 млрд військової допомоги від Нідерландів у 2024 році та подальшу оборонну підтримку протягом наступних 10 років.

В угоді зазначено пріоритети надання допомоги щодо ППО, артилерії, морських і далекобійних засобів з акцентом на посилення Повітряних сил ЗСУ. У документі йдеться, що Нідерланди підтримують вступ України в Європейський Союз і НАТО.

Також Нідерланди оголосили про новий пакет військової допомоги, повідомив Володимир Зеленський. За його словами, Нідерланди активно допомагають ЗСУ з ППО та коаліцією F-16.

Атаки по Одесі

Росія протягом цього тижня декілька разів атакувала Одесу, завдавши серйозних руйнувань. Крім того, російські удари забрали життя мирних українців, в тому числі дітей.

Так, одна з перших масштабних атак по Одесі цього тижня сталась в ніч на 2 березня. Внаслідок влучання безпілотника по багатоповерховому житловому будинку загинуло щонайменше восьмеро людей і поранено ще дев’ятьох осіб, серед яких діти.

Серед загиблих – трирічний Марк, восьмимісячна Єлизавета та чотиримісячний Тимофій. Немовля спало в обіймах матері, тіло якої теж знайшли під завалами зруйнованого будинку. Пізніше стало відомо загибель хлопчика Сергія, якому було 10 років, та 8-річної Злати, тіла яких знайшли під завалами.

Рятувальну операцію та розбір завалів завершили лише наступного дня, 3 березня.

Фото: ДСНС

Вже зранку 6 березня Росія знов завдала ударів по Одесі. У цей час в місті перебували президент України Володимир Зеленський та прем’єр Греції Кіріакос Міцотакіс. Згодом стало відомо, що ракета вдарила за 300-400 метрів від двох лідерів.

Водночас через удар РФ є загиблі та поранені. Речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук заявив, що відомо про п’ятьох жертв російського теракту.

Збиття російських Су-34

Також 2 березня стало відомо, що Повітряні сили ЗСУ збили два російські літаки Су-34. Один із них – неподалік від Маріуполя вранці 1 березня, проте підтвердження було отримано лише наступного дня. Другий – на східному напрямку вдень 2 березня.

Знищення російського корабля Сергій Котов

У Головному управлінні розвідки підтвердили знищення патрульного корабля Сергій Котов Чорноморського флоту Росії, який атакував спецпідрозділ ГУР Group 13 у ніч на 5 березня морськими дронами Magura V5.

Зокрема, пошкоджено корму, правий та лівий борти корабля проєкту 22160. Російське судно атакували неподалік Керченської протоки у територіальних водах України. Вартість корабля становить $65 млн.

За інформацією ГУР Міноборони, через атаку на корабель Сергій Котов Росія втратила 13 членів екіпажу, з яких шестеро були поранені.

Глобальний збій в Instagram і Facebook

У соціальних мережах Meta Facebook та Instagram виникли значні перебої – користувачі не могли оновити сторінку та зайти в облікові записи.

Перебої в роботі Facebook та Instagram сталися після того, як у Червоному морі невідомі перерізали три кабелі, які забезпечують глобальний інтернет і телекомунікації.

Детальніше про збій в мережі, а також про те, з чим це може бути пов’язано – читайте на Фактах ICTV.

Залужний призначений послом у Британії

У четвер, 7 березня, президент України Володимир Зеленський погодив кандидатуру Валерія Залужного на посаду надзвичайного і повноважного посла України в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії.

Очільник МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Залужний став найоптимальнішою кандидатурою на посаду посла у Великій Британії.

– Насправді ми з Валерієм Федоровичем мали декілька розмов, з яких я абсолютно переконався, що лежить душа у нашого шановного генерала, колишнього головкома до дипломатичної роботи. Щобільше, навіть профільна освіта в нього теж є. Десь у 2020 році отримував диплом магістра за спеціальністю Міжнародні відносини. Я думаю, що це дуже логічний крок, – сказав Кулеба про призначення Залужного.

Про те, що означає таке призначення Залужного і як це допоможе посилити співпрацю України та Британії — читайте в ексклюзивному матеріалі на Фактах ICTV.

Звернення Байдена до Конгресу

Президент США Джо Байден в ніч на 8 березня (за київським часом) виступив у Конгресі та заявив про необхідність надати військову допомогу Україні, щоб зупинити агресію РФ.

Свою промову глава Білого дому розпочав із порівняння президента Росії Володимира Путіна з Адольфом Гітлером.

Фото: Факти ICTV

Він зазначив, що у 1941 році метою президента Франкліна Рузвельта було пробудити Конгрес і попередити народ, що настав надзвичайний час, коли у світі були атаковані свобода і демократія.

За словами американського лідера, зараз свобода і демократія знову перебувають під загрозою “як вдома, так і за кордоном”.

Що сказав Байден у Конгресі про Україну та які інші теми були підняті в американській політиці президентом США – читайте на Фактах ICTV.

Загроза терактів у Москві

8 березня посольства США і Великої Британії в Росії випустили попередження про ймовірні теракти у Москві у місцях великих скупчень людей протягом наступних 48 годин.

Так, спочатку на сайті посольства США у Москві вийшло попередження для американських громадян про ймовірні теракти в столиці РФ у найближчі дві доби. Згодом Державний департамент США випустив власне попередження.

– Посольство відстежує повідомлення про те, що екстремісти планують найближчим часом атакувати великі зібрання у Москві, зокрема концерти, – йдеться у повідомленні.

Аналогічне попередження було опубліковано і на сайті Міністерства закордонних справ Великої Британії.

Громадянам Британії порекомендували повністю утриматися від поїздок до Росії або розглянути можливість виїхати з країни.

Швеція стала 32-м членом НАТО

7 березня Швеція офіційно приєдналася до НАТО 7 березня 2024 року, ставши 32-м членом військового союзу, повідомили в Держдепі США.

– Швеція – сильна демократія з високобоєздатною армією, яка поділяє наші цінності і бачення світу. Приєднання Швеції до НАТО зробить Сполучені Штати і наших союзників ще безпечнішими, – йдеться в заяві.

У відомстві наголосили, що Північноатлантичний блок – найпотужніший оборонний альянс в історії, і сьогодні він важливий, як і 75 років тому, коли був заснований у 1949 році.

Читайте також

Зеленський у Туреччині присвоїв ім’я гетьмана Виговського корвету для ВМС ЗСУ

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 13104
Опубліковано: 08.03.24