Dark mode


A+ | Скинути | A-
Протести продовжаться: польські фермери і Туск не дійшли згоди після зустрічі
Протести продовжаться: польські фермери і Туск не дійшли згоди після зустрічі
Польські фермери планують продовжити масові протести по всій території Польщі.

При цьому уряд Польщі не планує закривати кордони з Україною, незважаючи на невдоволення польських аграріїв експортом української агропродукції.

Про це стало відомо за підсумками зустрічі польських фермерів із прем’єром Польщі Дональдом Туском, пише PAP.

Протести продовжаться

Голова профспілки Солідарність Томаш Обшаньський повідомив, що на 20 березня запланована ще одна велика акція протесту. За його словами, тоді буде перекрито дороги в столицях воєводств і центрах районів.

Наступна загальнонаціональна акція протесту відбудеться 20 березня.

– Будуть перекриті провінційні та районні міста, а також дороги. Це буде ще сильніше, ніж раніше. У фермерів дуже велика проблема, тому що жодної державної підтримки не передбачається, хоча прем’єр-міністр робить усе можливе. Ми залишилися ні з чим, – визнав голова Солідарності.

При цьому Обшаньський заявив, що на переговорах із прем’єр-міністром нічого не було погоджено і що глава уряду “прийшов ні з чим”.

– Була одна велика порожнеча. Прем’єр-міністр заявив, що в нього дуже некомпетентні чиновники, які не виконують доручення. Немає жодних звітів і домовленостей, які б він виконував. Дуже багато хаосу. Він сказав, що домагатиметься відставки деяких чиновників, – зазначив Обшаньський.

Кордони України та Польщі залишаться відкритими

За словами Анджея Собочинського, фермера з Жулави та одного з лідерів сільськогосподарських страйків, Туск під час зустрічі з аграріями заявив, що не закриватиме кордон з Україною.

– А що стосується кордону, то він сказав, що не буде закривати кордон. Він скоріше збирається вивезти надлишки зерна з Польщі, і це буде зроблено за рахунок внутрішніх ресурсів, – сказав Собочинський, який брав участь у переговорах з Дональдом Туском.

Сам прем’єр-міністр Польщі після зустрічі не вийшов до журналістів, із пресою спілкувалися тільки представники фермерів.

Читайте також

Це неприйнятні вимоги: Туск про повну блокаду кордону з Україною

Уряд Польщі запропонував фермерам рішення

Заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак сказав, що під час переговорів уряд представив фермерам конкретні пропозиції. Йдеться про надання фінансової допомоги, викуп зерна, що залишилося, і поступки в політиці Європейського Союзу.

Міхал Колодзейчак сказав, що влада справедливо поставилася до протестувальників.

– Якщо конкретною пропозицією не є те, що прем’єр сказав, що будуть гроші, допоможемо стягнути кілька мільйонів тонн зерна з ринку, якщо це не є конкретною пропозицією, тоді що нею є? Якщо конкретною пропозицією не є те, що прем’єр сказав, що понад 90% гарантій, що вдасться відмовитися від проблемних положень Зеленої угоди, які викликають найбільше емоцій, що він зможе це підтвердити 15 березня, хіба це не конкретна пропозиція? Це конкретна пропозиція. Це справедливий підхід до кожної зі сторін, – сказав чиновник.

Однак під час зустрічі сторонам не вдалося досягти домовленості. За словами фермерів, прем’єр-міністр розкритикував чиновників, відповідальних за сільське господарство, і не виключив відставки когось із них.

Протести фермерів у Польщі

Активно польські фермери почали протестувати з кінця минулого року.

Окрім внесення змін до політики Євросоюзу під назвою Зелена угода, вони також вимагають суворого контролю та перевірки товарів, що перетинають польсько-українські пункти пропуску.

Фермери також сподіваються включити інші види сировини та вироби до списку товарів, імпорт яких до Польщі буде обмежений квотами або двосторонніми ліцензіями.

Під час з’їзду Європейської народної партії в Бухаресті польський прем’єр-міністр обговорював торговельні відносини між Європейським Союзом і Україною з головою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн і з комісаром з питань торгівлі Валдісом Домбровскісом.

Остання велика акція протестів польських фермерів відбулася на початку березня 2024 року, коли в рамках демонстрацій фермери спочатку прийшли під канцелярію прем’єра Туска, а потім рушили до будівлі парламенту. Під час протестів були сутички з поліцією, а кількох учасників акції – затримали.

Читайте також

Політика і вплив РФ: чому фермери блокують кордон і які збитки для України та Польщі

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 26442
Опубліковано: 09.03.24