Dark mode


A+ | Скинути | A-
20 днів у Маріуполі: що відомо про оскароносного режисера Мстислава Чернова
20 днів у Маріуполі: що відомо про оскароносного режисера Мстислава Чернова
У ніч на 11 березня Україна отримала свій перший Оскар – нагороду отримав документальний фільм 20 днів у Маріуполі харківського режисера Мстислава Чернова.

Факти ICTV розповідають, що відомо про українського відеографа, фотографа, журналіста, письменника, воєнного кореспондента та режисера.

Фотокар’єра Мстислава Чернова

Мстислав Чернов народився у 1985 році, навчався у Харківському національному університеті радіоелектроніки.

Кар’єру фотографа розпочав у 2005 році в інформаційному агентстві MediaPort у Харкові. У 2008 році отримав першу премію за фотовиставку про рідне місто. Наступного року харків’яни побачили нові світлини Чернова про архітектурні пам’ятки міста, які на межі зникнення. За цю роботу Мстислав також отримав нагороду.

Чернов фотографував операції на серці, а національне визнання отримав у 2013 році – він став фотографом року в номінації Документальна фотографія.

Від художніх фотографій до висвітлення воєнних конфліктів

У травні 2013 року Чернов перебував у Стамбулі, де став свідком протестів у парку Гезі та на майдані Таксим. Місцеве населення було проти вирубування дерев у парку, навіть розбило наметове містечко. Правоохоронці ж силою намагалися розігнати людей, застосовували сльозогінний газ, водомети.

Ці події фотографував і Мстислав Чернов – вони справили на нього неабияке враження. Тому він зацікавився висвітленням конфліктів та воєн.

Події Євромайдану

Наприкінці 2013 року, коли силовики на Майдані розганяли людей, діставалося і пресі. Чернов фотографував ті події. Міліціянти пошкодили йому руку, знищили фотообладнання. А в січні 2014 року у Чернова беркутівці навмисне жбурнули світло-шумову гранату, осколки якої поранили чоловіку ноги та очі.

Співпраця з Associated Press

Чернов працював фотокореспондентом в Associated Press, знімав війну на Донбасі. Він став першим із журналістів, хто зробив світлини збитого малайзійського літака рейса MH-17 Malaysia Airlines.

У наступні роки Мстислав Чернов документував для Associated Press війну в Сирії, бої за Мосул в Іраку, наплив мігрантів до південних берегів Європи. У 2017 році в іракському Мосулі Чернову вдалося дивом вижити, бо куля снайпера пробила його камеру Чернова та застрягла в бронежилеті.

Роботи українського фотографа публікували: The Independent, The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, Forbes, The Guardian, Le Monde, Deutsche Welle, Die Zeit та багатьох інших. Його відео виходили в ефірах BBC, Euronews, CNN, Fox News Channel, Al Jazeera тощо.

Битва за Маріуполь

Getty Images

На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Мстислав Чернов разом із фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко опинилися в Маріуполі.

Чернов та Малолєтка бачили, як Росія бомбить пологовий будинок і житлові будинки, бачили російські танки у центрі українського міста. Відзнятий матеріал Чернов надсилав через супутниковий зв’язок агентству Associated Press, адже у Маріуполі були проблеми зі зв’язком. Саме завдяки цій команді світ бачив жахливі кадри російської війни.

Мстислав із колегами перебували в Маріуполі 20 днів. Коли ситуація погіршилася – вирішили евакуюватися.

Нагороди Мстислава Чернова

За документування того, як Росія винищувала Маріуполь – Мстислав, Євген та Василіса отримали Пулітцерівську премію. У 2022 році Мстислав Чернов та Євген Малолєтка стали лауреатами премії імені Георгія Гонгадзе.

11 лютого 2024 Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США у категорії Видатні режисерські досягнення в документальному кіно.

Документальна стрічка “20 днів у Маріуполі” отримала премію BAFTA.

Фото: Getty/WireImage

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 10747
Опубліковано: 11.03.24