Dark mode


A+ | Скинути | A-
Наступ на Сумську область наразі неможливий: експерт пояснив чому
Наступ на Сумську область наразі неможливий: експерт пояснив чому
З початку березня окупанти посилили свої атаки на Сумщину. Щодня вони обстрілюють область артилерією, керованими авіабомбами й безпілотниками.

Російські снаряди влучають в об’єкти цивільної інфраструктури, знищуючи адмінбудівлі, критичну інфраструктуру, приватні будинки.

Через це з прикордонних районів було евакуйовано близько 5 тис. людей, а деякі експерти почали припускати, що таким чином окупанти готують новий наступ на Суми.

Тож чи готуються окупанти наступати на Сумщину, Факти ICTV ексклюзивно розпитали військового експерта і керівника Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка.

Наступ на Сумську область: чи можливий

Наступ на Сумську область у нинішніх реаліях неможливий, розповідає Олександр Мусієнко. Проте для російських окупантів дуже важливо створити картинку, що це може відбутися.

За словами експерта, обстріли у Сумській області були від початку повномасштабного вторгнення. Він наводить декілька причин, чому це відбувається.

По-перше, Росія – держава-терорист і обстрілює територію регіону просто тому, що має змогу.

По-друге, таким чином окупанти хочуть відтягнути українські війська з інших напрямків.

Третя причина – обстрілюючи українські території, російська армія проводить таким чином навчання.

– Бойові стрільби в реальних умовах. До прикладу, десь місяця півтора тому ГРУшники складали іспит. Їх відправляли на територію України, щоб зарахувати практику. Тобто вони мали зайти на Сумщину, вступити в бойове зіткнення з прикордонниками, чи нацгвардійцями, чи з силами ТрО, які там, і вийти. Вийшов – здав. Не вийшов – не здав. А їх багато не вийшло, – розповів експерт.

Сумська область на карті. Скриншот

Росія хоче створити санітарну зону на Сумщині?

Втім, Мусієнко визнає, що останніми днями обстріли Сумщини дійсно дуже наростилися. Проте відкидає версію, що це може бути пов’язано зі спецоперацією РДК, легіону Свобода Росії та батальйону Сибір.

– РДК має можливість, навпаки, знищити якусь артустановку, якийсь розрахунок. Тому від цього ще є користь. Але Росія хоче це повʼязати. Путін хоче продемонструвати, що це відповідь за рейди в Бєлгородську, Курську область, та посіяти паніку. Щоб люди сказали: “Ааа… так вони би цього не робили, якби ж оце РДК не пішли”. Але це ж не так, – каже він.

Друга мета, яку переслідує Росія: показати, що розмови про санітарну зону – це не просто слова. А що Росія вже почала “розчищати” українські території.

– До речі, санітарна зона – це не зовсім військова термінологія. Санітарна зона означає місце, непридатне для життя внаслідок техногенних катастроф, зокрема і ядерних. І Путін перетворює ці території на просто непридатні для життя.

Третя причина – ротація українських військ. Окупанти сподіваються, що Україна перекине свої сили з гарячих напрямків для стримування окупантів під час можливого наступу на Сумщині.

– Це дуже важливий момент. Про нього ніхто не говорить, але він має значення. В Росії спостерігають і розуміють, що зараз відносно “свіжі” підрозділи, які тут у тилу підуть на ротацію, і вони мають замінити бригади, які давно в бою. Відповідно, це свіжі сили на фронт, де Росія намагається досягнути результатів на Сході. Ну для чого вони на фронті, за російською логікою, краще нехай їдуть на Сумщину, а вони будуть на Сході наступати в цей час, – підкреслив Мусієнко.

Обстріли Сумщини

Нагадаємо, напередодні 18 березня російські окупанти обстріляли Конотоп Сумської області. Зруйновано цивільну інфраструктуру, у мешканців одного з мікрорайонів зникло тепло та водопостачання у будинках.

17 березня окупанти розбомбили центр прикордонного населеного пункту Велика Писарівка. У результаті мешканці будинків залишилися без газу через пошкодження мереж.

Читайте також

Серія вибухів у Кривому Розі: збито 2 Шахеди, уламки впали на п’ятиповерхівку

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 16572
Опубліковано: 19.03.24